25. Marta 2021.

Spektakularan promašaj

Big Portal

Prvi veliki promašaj dogodio se na samom početku pandemije, kada su članice delovale bez ikakve međusobne koordinacije, što bi trebalo biti zadatak Brisela, a neke su jednostavno ostavljene na cjdilu, poput tada najgore pogođene Italije.

Zbog svega toga se u međuvremenu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen javno izvinila i obećavala da će se EU dokazati kada bude reči o nabavci i distribuciji cepiva protiv kovida-19.

Ali, piše dalje Index, od početka godine se pokazalo da je EU katastrofalno podbacila i kada je reč o nabavci i distribuciji vakcina za svoje članice. Brzo je postalo jasno u čemu je problem – prvenstveno u kadrovima koji čine trenutnu Evropsku komisiju i u njihovoj promašenoj strategiji u vezi cepiva.

Osim nemačkih medija koji su to sve uvideli i jasno kritikovali Brisel, i portal Politiko je direktno prozvao predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lejen.

“Vreme je da razgovaramo o Ursuli fon der Lejen. Briselski spin majstori, kojima su pomogli apologeti EU širom kontinenta, proteklih su dana izveli impresivnu diverziju. ‘AstraZeneca je prevarila Evropu!”, naveo je taj portal i dodao da se pravi krivac za ono što se naziva “haosom sa vakcinacijom” nalazi na 13. spratu zgrade Berlajmont, odnosno one u kojoj senalazi kancelarija predsednice EK.

Usrula fon der Lejen nije, navodi još Politiko, uopšte pokazala sklonost da javno preuzme odgovornost za nered koji je stvorila, a možda još i luda hodnicima zgrade u kojoj joj je kancelarija.

Index podseća da je Ursula fon der lejen na nemačkoj televiziji, usred skandala s nedostatkom cepiva, izjavila da sve dobro napreduje.

“Nena najkritičnija reška dogodila se tokom leta, za vreme pregovora s farmaceutskim kompanijama. Za razliku od SAD kojie su se pojavile s čekovnom knjižicom vrednom 10 milijardi dolara, Fon der Lejen odlučila je da škrtari, navodi Politiko.

“A ako je ikad postojao trenutak da EU baci novac kroz prozor, to je bio taj. Milioni života su u pitanju. Umesto toga, Fon der Lejen je pristupila raspravi s proizvođačima lekova slično kao pregovorima o nekom trgovinskom sporazumu. Osim niske cene, EU je insistirala na tome da kompanije za lekove preuzmu i zakonsku odgovornost za bilo kakve probleme”, napisao je Politiko.

U međuvremenu su se stvari dodatno zakomplikovale te je eksplodirala i svađa oko raspodele vakcina. Austrija, Slovenija, Bugarska, Češka, Litvanija i Hrvatska izrazile su zabrinutost zbog raspodele vakcina u pozivu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, i to nakon što je celu priču u javnosti pokrenuo austrijski kancelar Sebastian Kurc.

On je na iznenadnoj konferenciji za medije u Beču 12. marta izjavio da postoje tajni dogovori između nekih članica Unije i farmaceutskih kompanija, što dodatno dovodi do nepravedne raspodele cepiva.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare