Specijalni sud odbio uslovno puštanje Tačija na slobodu - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Specijalni sud odbio uslovno puštanje Tačija na slobodu

Specijalni sud odbio je zahtjev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg predsjednika privremenih institucija u Prištini i jednog od lidera tzv. OVK Hašima Tačija, koji se nalazi u pritvoru u Hagu i pored garancija prištinske policije, prenosi Ekonomija onlajn.

Jedan od razloga koji je Specijalno vijeće u Hagu navelo za donošenje odluke o odbijanju garancija je vezan za miješanje u sudski proces na KiM, gdje je bilo optužbi da je Kosovska obaveštajna agencija imala dva agenta koji su se predstavljali kao svjedoci da daju lažne iskaze, piše Insajderi.

Navode se i veze političkih protivnika bivšeg predsjednika Hašima Tačija sa terorističkim organizacijama, ponašanje čelnika Udruženja ratnih veterana tzv. OVK, uključujući i letošnje izjave v.d. predsjednika te organizacije Fatona Kljinakua.

Drugi razlog za odbijanje da se Tači brani sa slobode vezan je za nesigurnost i strah svjedoka u predmetu.

  • Svjedoci ne moraju biti fizički povrijeđeni da bi bili zastrašeni. Čak i izgledi za oslobađanje optuženih na KiM stvaraju strah i nesigurnost kod svjedoka u ovom slučaju – navodi se u dokumentima Specijalnog suda.

?edan od razloga koji koristi Specijalni sud u odbranu svoje odluke je fotografija Tačija sa bivšim direktorom prištinske policije Rašitom Ćalajem, prenio je Kosovo onlajn.

Danas objavljeno

Srbija: Ograničene cijene osnovnih životnih namirnica

M.

Maloljetnik iz Doboja prodavao falsifikovani novac

M.

Šta piše u dokumentu koji će se razmatrati na posebnoj sjednici NSRS

M.

Ostavite komentar