Specijalni sud ne može da deluje na Kosovu bez Euleksa - BIGportal.ba
Region Vijesti

Specijalni sud ne može da deluje na Kosovu bez Euleksa

Specijalnom sudu na Kosovu bilo bi teško da vrši svoj mandat bez Euleksa.

Ovo je za Kohu rekao neimenovani izvor koji je bio deo radne grupe koja je radila na zakonskim rešenjima koja regulišu rad tog suda, ali i evropske misije.

Razlog za takvu tvrdnju leži u činjenici da evropska misija pruža tom sudu logističku i operativnu podršku.

Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo je pre pet dana da se kosovski predsednik Hašim Tači sumnjiči za ratne zločine, u vreme kada je odbio da vodi prepisku sa zvaničnim Briselom u vezi sa produženjem mandata Euleksa.

Neimenovani izvor lista tvrdi da bi bilo kakvo prekidanje saradnje institucija sa tom misijom u velikoj meri komplikovalo rad Specijalog suda.

“Postoji pokušaj uklanjanja veoma važne veze koja utiče na rad Specijalnog suda, a to je Euleks. Iako postoje pravne dileme za nastavak mandata te misije, biće teško sprovesti naredbe ili pristup informacijama, bilo da se radi o policiji ili čak na lokalnim sudovima “, rekao je taj izvor.

Pre pet dana Specijalizovano tužilaštvo izašlo je u javnost sa izjavom u kojoj je objavljeno da su u optužnici koja je podignuta Hašim Tači i Kadri Veselji optuženi za niz zločina protiv čovečnosti.

To je učinjeno uz obrazloženje da tužilaštvo veruje da su Tači i Veselji opstruirali rad suda i da pokušavaju da pokrenu kampanju za ukidanje zakona kojim je regulisan rad tog suda.

Specijalizovana veća i Specijalno tužilaštvo ranije su saopštili da će njihov mandat biti nastavljen “dok Savet Evropske unije ne obavesti Kosovo da su okončane istrage i završeni postupci pred tim sudom” kao i da “za nastavak mandata nisu potrebne posebne radnje, formalnosti ili obaveštenja”euleks.

B92

Danas objavljeno

Batrovci: Otkriveno šest kilograma heroina

M.

Roditelji pod istragom da su dogovorili prisilan brak djece, a djevojčicu zatočili i tukli

M.

Prijedor: Oduzeto sedam automobila

M.

Ostavite komentar