5. Marta 2022.

Specijalni predstavnik SZO u BiH poručio da 2022. može biti kraj pandemije

Big Portal

Imamo razlog da slavimo razvoj bezbjednih i efikasnih vakcina u rekordnom roku, sa više od 3,3 miliona doza distribuiranih BiH, čime su spriječeni mnogo teži oblici bolesti i spaseni mnogi životi, istakao je Kurman povodom dvije godine od prvog registrovanog slučaja kovida 19 u BiH.

Kurman je naveo da je suviše veliki broj ljudi još nevakcinisan, što dovodi do širenja virusa, produžava pandemiju i povećava vjerovatnoću pojave novih varijanti, saopšteno je iz Kancelarije SZO u BiH.

– Dokazi su jasni – vakcine ispunjavaju svoju namjeru, sprečavaju teške oblike bolesti i smrtni ishod i pružaju dobru zaštitu od svih varijanti koje su otkrivene – naglasio je Kurman i dodao da su svi dužni, zbog izgubljenih života, da uče iz svojih grešaka, slušaju nauku i idu naprijed sa sredstvima za koja se zna da su efikasna, kako bi zaštitili sebe i druge.

Prema njegovim riječima, iz SZO prepoznaju ogromne teškoće koje su podnijeli građani BiH i njeni predani zdravstveni radnici koji su izdržali težinu ove krize i nastavljaju da budu u službi pacijenata.

– Iako smo prošli dug put od 5. marta 2020. godine, možemo se nadati da kovid 19 postaje endemski u BiH. Neophodan je oprez jer se pokazalo da je virus nepredvidiv, veoma zarazan i opasan po život, posebno nevakcinisanih – rekao je Kurman.

U BiH je do danas registrovano 398.016 zaraženih virusom korona, te 15.507 smrtnih ishoda, dok je više od 3,3 miliona doza vakcina protiv ovog virusa distribuirano u zemlji, navodi se u saopštenju Kancelarije SZO u BiH.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare