Specijalni izaslanik SAD Eskobar sutra dolazi u BiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Specijalni izaslanik SAD Eskobar sutra dolazi u BiH

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Eskobar trebao bi u nedjelju, 7. novembra, stići u prvu službenu posjetu otkako je imenovan na tu dužnost.

Na Twitter nalogu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini rečeno je da će on posjetiti Sarajevo i Banjaluku kako bi ponovio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Eskobar bi sa državnicima BiH trebao razgovarati o ključnim pitanjima korupcije te pozvati sve lidere da se vrate dijalogu i kompromisu, rečeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

Feni je ranije potvrđeno da će se Eskobar u ponedjeljak, 8. novembra ssastati s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem te su taj dan planirani i sastancis članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Blokada institucija

Posjeta Escobara dolazi u trenutku kada politički predstavnici iz Republike Srpske blokiraju rad državnih institucija od jula kada su na snagu stupile izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), vladajuće partije iz RSMilorad Dodik najavio je i povlačenje iz državnih institucija, a prema dosadašnjim najavama Eskobar ne planira se sastati sa Dodikom.

(aljazeera)

Danas objavljeno

Milan Novitović osumnjičen za zloupotrebu položaja: Uhapšen v.d. direktora Republičke uprave civilne zaštite

M.

Ruska raketa Sarmat stiže do Londona za 202 sekunde

M.

Njemački kancelar pozitivan na virus korona

M.

Ostavite komentar