SPC: Ustanovljen praznik Svetih mučenika zvorničko-tuzlanskih - BIGportal.ba
Region Vijesti

SPC: Ustanovljen praznik Svetih mučenika zvorničko-tuzlanskih

Na završenom redovnom godišnjem Svetom arhijerejskom saboru Srpske pravoslavne crkve /SPC/ ustanovljen je praznik Svetih mučenika zvorničko-tuzlanskih.

Ranije je, povodom prijedloga za ustanovljenje ovog praznika, Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao da su Srbi stradalnički narod koji se od Kosovske bitke do danas bori za velike ideale i carstvo nebesko, znajući da je “zemaljsko za malena carstvo”.

  • Molimo se Bogu za sve ljude koji stradaju na svetu, pravoslavne i nepravoslavne, da ih prosvetli i povede na put poznanja, istine i pravde – poručio je vladika Fotije u besjedi nakon Svete arhijerejske liturgije koja je služena na molitveno sjećanje i pomen sveštenicima Eparhije zvorničko-tuzlanske postradalim u Drugom svjetskom ratu.
  • Tu filozofiju smo imali i imamo je do dana današnjeg i zato smo narod mučenički, stradalni, narod koji je zaista raspet na krstu, ali narod koji veruje u sveopšte vaskrsenje, pa i naše – naveo je episkop zvorničko-tuzlanski.

Episkop Fotije je tada najavio proces kanonizacije svetih mučenika ove eparhije, od kojih je većina stradala u periodu uoči Petrovdana, a prikupljena žitija i martirolozi svjedoče da su postradali na prostorima bivše ?ugoslavije i u nacističkim logorima Mauthauzen i Dahau, saopšteno je iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.

  • Svugde smo dali doprinos u mučeništvu i to je naš ponos, čime se s pravom dičimo, jer možemo da kažemo da idemo putem golgote koji nas vodi u vaskrsenje i život večni. Tu filozofiju i veru čuvamo i danas na našem raspetom Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori, jer želimo da budemo sa svojim svetima – rekao je vladika Fotije.

Vladika je naveo da su u Drugom svjetskom ratu, kada su nacizam i ustaštvo preplavili Evropu, zavili je u crno i počinili bezbrojne zločine, Srbija i srpski narod bili na strani oslobodioca, saveznika koji su se borili protiv zla nacizma.

  • I mi danas nismo savršeni, ali verujemo u savršenoga Gospoda Isusa Hrista i od njega zadobijamo njegovo savršenstvo, njime se ispunjavamo i obožujemo – istakao je episkop Fotije i poručio da se treba podsjećati mučenika svih vremena koji su postradali za krst časni i vjeru pravoslavnu.

Godišnji Sveti arhijerejski sabor SPC održan je u Sremskim Karlovcima i Beogradu od 15. do 21. maja.

Danas objavljeno

Sahranjena Suzana Rađen – Todorić na Gradskom groblju

Vanja A

Veliki pozar iznad Igala, vatra se priblizila kućama

V.R.

Francuska postala najveći kupac ruskog prirodnog tečnog gasa: Šta je uzrok?

V.R.

Ostavite komentar