SPC u Crnoj Gori: Što skorije zatvoriti pravno pitanje položaja Crkve - BIGportal.ba
Region Vijesti

SPC u Crnoj Gori: Što skorije zatvoriti pravno pitanje položaja Crkve

Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori očekuje da će nove crnogorske vlasti usvojiti zakon zasnovan na poštovanju slobode vjeroispovesti, crkvene stvarnosti, crnogorskog Ustava i važećih zakona, iz oblasti koje se tiču života i rada tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Crnoj Gori, ali i važećih međunarodnih standarda.

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori i pravni ekspertski tim održali su danas na Cetinju sastanka zbog, kako navode, neophodnog regulisanja civilizovanog odnosa države prema crkvi, a povodom najnovijih društveno-političkih promjena u Crnoj Gori.

Episkopski savjet navodi da je posebno razmatrano pitanje uklanjanja štetnog dejstva, po život Crkve i crnogorski pravni sistem, izazvanog usvajanjem diskriminatornog i neustavnog Zakona o slobodi vjeroispovesti, navodi Svetigora press.

“Konstatovano je da su prethodnih dana iznijete različite političke inicijative i predlozi za regulisanje tih pitanja, sve redom legitimne i pravno obrazložene, da su istovremeno i dobronamjerne, ali da je Crkva, opredijeljena za što skorije i efikasnije zatvaranje tog pravnog pitanja u našoj državi”, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, izražena su očekivanja da će konstituenti nove crnogorske vlasti usvojiti zakonski tekst zasnovan na poštovanju slobode vjeroispovesti, crkvene stvarnosti, crnogorskog Ustava i važećih zakona iz oblasti koje se tiču života i rada tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, ali i važećih međunarodnih standarda.

Danas objavljeno

Maskirane osobe pucale iz kalašnjikova na autobus kod Dečana, četvoro poginulih

M.

SZO novi soj virusa korona nazvala “Omikron”

M.

Uhapšen Srbin iz Hrvatske Kostajnice

M.

Ostavite komentar