1. Oktobra 2020.

SPC u Crnoj Gori: Što skorije zatvoriti pravno pitanje položaja Crkve

Big Portal

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori i pravni ekspertski tim održali su danas na Cetinju sastanka zbog, kako navode, neophodnog regulisanja civilizovanog odnosa države prema crkvi, a povodom najnovijih društveno-političkih promjena u Crnoj Gori.

Episkopski savjet navodi da je posebno razmatrano pitanje uklanjanja štetnog dejstva, po život Crkve i crnogorski pravni sistem, izazvanog usvajanjem diskriminatornog i neustavnog Zakona o slobodi vjeroispovesti, navodi Svetigora press.

“Konstatovano je da su prethodnih dana iznijete različite političke inicijative i predlozi za regulisanje tih pitanja, sve redom legitimne i pravno obrazložene, da su istovremeno i dobronamjerne, ali da je Crkva, opredijeljena za što skorije i efikasnije zatvaranje tog pravnog pitanja u našoj državi”, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, izražena su očekivanja da će konstituenti nove crnogorske vlasti usvojiti zakonski tekst zasnovan na poštovanju slobode vjeroispovesti, crkvene stvarnosti, crnogorskog Ustava i važećih zakona iz oblasti koje se tiču života i rada tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori, ali i važećih međunarodnih standarda.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare