SPC: Očuvajmo svoje zdravlje i čuvajmo druge - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

SPC: Očuvajmo svoje zdravlje i čuvajmo druge

Sinod Srpske pravoslavne crkve i svi arhijereji uputili su u Božićnoj poslanici poziv građanima da u ovim danima velikih iskušenja zahvale ljekarima i medicinskom osoblju koje se nesebično trudi da pomogne svakom čovjeku, često i po cjenu sopstvenog života.

Ta ljubav i žrtva, kako se navodi u Poslanici, obavezuju da u ovim teškim danima za svekoliki ljudski rod očuvamo svoje zdravlje i svoj život, kao i da čuvamo druge na način kako se to preporučuje.

“Neka ovaj Božić svima u zemlji i rasejanju u domove unese mir, ljubav, slogu, radost i blagoslov u sve dane života i podari pokajanje i spremnost na praštanje”, poruka je u Poslanici.

Reči utjehe Sinoda i arhijereja upućene su svim nevoljnicima kojima je učinjena bilo kakva nepravda, ali i svima onima koji su u ovim teškim danima usljed posljedica opake bolesti ostali bez svojih milih i dragih.

“A ako nam je, možda, cjele godine tuga pritiskala srce, neka se danas rodi radost u njemu, jer slavimo Rođenje najveće Radosti, Rođenje Sina Božjeg Isusa Hrista! Ako su nam cjele godine mržnja, gordost i zloba trovali srce, izbacimo danas otrov iz njega jer slavimo Rođenje nebeske Ljubavi, ovaploćene u ljudskoj prirodi”, ističe su u Poslanici, objavljenoj na sajtu SPC.

Rođenje Sina Božjeg, ističe se, obavezuje da svuda oko sebe gradimo mir – mir Božji i da širimo ljubav kao način života.

Ozareni tom ljubavlju i ovog Božića Crkva je sa, kako se navodi, braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji, u kolevci srpskog naroda.

“Njihovi razoreni domovi su i naši domovi, njihova spaljena ognjišta su i naša ognjišta, vekovni hramovi koji su porušeni naši su hramovi”, poruka je Sinoda i svih arhijereja u godini upokojenja, izeđu ostalih, dva čelnika – patrijarha Irineja i mitropolita Amfilohija.

Sinod i arhijereji pozvali su Srbe širom sveta da očuvaju svoju vjeru, svoj jezik i svoje pismo, ma gde živjeli, jer, kako ističu, “mi smo drevni hrišćanski narod, koji je kroz krštenje, kirilo-metodijevsko nasljeđe i svetosavsku prosvjetu postao deo kulture svecelog hrišćanskog sveta”.

Uz čestitke za Novu 2021. godinu i uz tradicionalni božićni pozdrav “Mir Božji, Hristos se rodi”, Sinod i arhijereji poručuju da je Božić početak našeg vaspitavanja za vrline, a njih je mnogo i one zavise od svakog konkretnog čoveka i istorijskog trenutka.

“Ipak, sve one počivaju na trijadi svevremenih i suštinski važnih vrlina, a to su: vjera, nada i ljubav…”, navodi se u Poslanici.

Danas objavljeno

Smrtonosne oluje pogodile Evropu, najmanje 13 mrtvih

M.

Avion prisilno sletio u Zagreb zbog putnika koji je vikao i htio da otvori vrata

M.

Rogov: Pojačana zaštita Zaporoške nuklearne elektrane

M.

Ostavite komentar