25. Marta 2021.

SPC: Neprihvatljiv zakon o istopolnim zajednicama, ali prava moguće regulisati

Big Portal

Uz napomenu da je Sinod blagovremeno i u zakonom predviđenom roku Vladi Srbije podnio primjedbe i mišljenje o ovom zakonu, u saopštenju je navedeno da je ogromna većina predloženih odredaba u suprotnosti sa Јevanđeljem Hristovim i sveukupnim iskustvom.

U saopštenju Sinoda je navedeno da je to u suprotnosti i sa praksom Crkve na kojima je duhovno i moralno utemeljen srpski narod, kao i cjelokupna evropska civilizacija.

  • Nedopustivo je istopolne zajednice zakonski izjednačavati sa brakom i porodicom, kako je navedeno u tekstu Nacrta zakona, jer se tako diskriminiše bračna zajednica, kao hrišćanska i zakonom zaštićena vrijednost – istaknuto je u saopštenju.

Crkva navodi da poštuje slobodu koju je Bog darovao i razumije ljudsku težnju da svoju slobodu iskazuje na različite načine.

Sveti sinod navodi da je saglasan da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona, ali je argumenovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo.

Sinod naglašava da prihvata i promoviše dijalog, kao jedini i neophodan put za iznalaženje rješenja u vezi sa svim pitanjima od opšteg društvenog značaja, kao i po ovom pitanju, koje je izazvalo veliku zabrinutost.

U saopštenju je izraženo očekivanje Sinoda da će po ovom pitanju biti uvaženi argumenti SPC.

Prijedlog zakona o istopolnim zajednicama, kako je najavljeno, trebalo bi da bude u Skupštini Srbije do kraja proljećnog zasjedanja.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Gordana Čomić je ranije rekla da ovaj zakon predstavlja poštovanje ljudskih prava i Ustava Srbije, te da “ljudi u istopolnoj zajednici treba da imaju prava da regulišu kako će nasljeđivati jedna drugu i status dece iz prethodnih veza”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare