SPC bira novog patrijarha, način izbora jedinstven - BIGportal.ba
Region Vijesti

SPC bira novog patrijarha, način izbora jedinstven

Sabor Srpske pravoslavne crkve sastaće se danas, 18. februara u 12 sati u kripti Hrama Svetog Save kako bi izabrao novog patrijarha.

U 9 sati biće održana sveta liturgija sa prizivom svetog duha,uobičajna za početak svakog Sabora.

Najveći broj vladika već je stigao u Beograd, a za sada je sigurno da Saboru neće prisustvati episkop australijsko novozelandski Siluan, zbog mera koje je Australija uvela protiv pandemije kovida, kao i episkop zapadnoevropski Luka zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Upitno je i prisutstvo vladike vranjskog Pahomija koji je nedavno oboleo od korone.

Dolazak vladika se očekuje i tokom dana, a kako je rečeno Tanjugu deo njih će biti smešten u Patrijaršiji, a ostali po sopstvenom izboru.

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram Svetog Save je pandemija kovida i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

U izboru su 34 vladike, koje ispunjavaju uslov da preuzmu tron SPC, a o njihovom izboru odlučivaće ukupno 43 crkvena velikodostojnika.

Kandidati za patrijarha mogu biti sa najmanje pet godina eparhijske službe.

Tom saboru prisustvuju sve aktivne vladike i najmanje dve trećine arhijereja.

Kako izgleda samo biranje?

Biranje se odvija u dva kruga.

U prvom krugu glasanje je tajno, a biraju se tri kandidata koji dobiju više od polovine glasova članova izbornog Sabora.

Pre nego što bilo koje ime završi u koverti, kandidati – a uslove ispunjava njih čak 34 – moraju da dobiju natpolovičnu većinu glasova. To znači: u slučaju da svi crkveni velikodostojnici koji imaju pravo glasa zaista budu prisutni ili ovlaste nekoga da umesto njih glasa, kandidat mora da sakupi najmanje 22 glasa kako bi svoje izglede da se popne na svetosavski tron povećao od 1:34 na 1:3.

Glasanje se ponavlja sve do trenutka dok se ne izaberu trojica kandidata sa potrebnim brojem glasova. Kada se saznaju imena trojice kandidata, prelazi se na biranje žrebom, odnosno “apostolskim načinom”.

Članovi Sabora prelaze na službu, koju služi najstariji arhijerej po hirotoniji. Tokom te službe, tri imena stavljaju se u zasebne koverte, a one u jevanđelje.

U određenom delu službe, jedan od monaha, izabran od Sabora, izvlači kovertu u kojoj je ime novog patrijarha.

Ove godine monah Matej će izvući jednu od koverata, koju predaje predsedavajućem Sabora. Arhijerej koji je do tog trenutka vodio Sabor je upravo onaj koji dobija čast i obavezu da saopšti ostalim episkopima ime novog patrijarha.

On otvara i druge dve koverte kako bi se svi učesnici Sabora uverili da su izbori bili regularni. Nakon toga se proglašava izbor novog poglavara SPC.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Francuska povlači ambasadore iz SAD i Australije radi konsultacija, Bijela kuća žali zbog poteza Pariza

M.

Trojni pakt podigao buru u svijetu – Francuska bijesna, u Kini uzbuna, Evropa osramoćena

M.

Prevrnuo se autobus u Gornjem Vakufu: Povrijeđeno 16 osoba, od kojih četiri teže

M.

Ostavite komentar