Spavate li leti bez odjeće? Evo šta time činite sebi i svom tijelu... - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Spavate li leti bez odjeće? Evo šta time činite sebi i svom tijelu…

Iako se često navode dobre strane spavanja bez odjeće, doktorka specijalizovana za poremećaje spavanja dr Sofi Bostok sa portala thesleepscientist.com kaže kako po velikim vrućinama ipak nije preporučljivo spavati bez odjeće, jer nam noću tjelesna temperatura, bez obzira na to koliko je napolju toplo, dovoljno pada.

“Kad spavate goli, znoj se sakuplja na telu i tamo ostaje, što nije dobro jer će tokom noći temperatura tela pasti, a znoj će vas previše rashladiti”, rekla je dr Bostok koja u tom slučaju savetuje spavanje u pidžamama i spavaćicama od laganih i prozirnih materijala, koji sa tela mogu lako upiti znoj.

Drugi način da nam tokom sparnih noći ne bude prevruće je, kaže ona, da držimo spuštene roletne u spavaćoj sobi tokom celog dana, da ne ulaze svetlost i toplina.

“Ako vam je u sobi toplije nego napolju, nemojte da preko dana držite prozore otvorenim, već ih otvorite malo pre nego što odete na spavanje”, predlaže dr Bostok.

Isto tako, dodaje, sa kreveta sklonite teške i debele pokrivače i ostavite samo pamučni lagani prekrivač.

“Tanki pamučni prekrivači upijaju znoj pa je uvek dobro da ih imate kraj sebe na krevetu”, objašnjava Sofi, a za bolji san po velikim vrućinama preporučuje i tuširanje pola sata pre spavanja.

“Ne morate da se tuširate hladnom vodom, da biste se rashladili. U tome će vam pomoći i topliji tuš ili kupka, koji takođe spuštaju temperaturu tela”, objasila je doktorka za Women’s Health.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Riba, sir i crveno meso imaju veliki uticaj na okolinu

Vanja A

Recept za palačinke s tikvicama tako finim da ćete ih jesti za doručak, ručak i večeru

Vanja A

Skakavci mogu da namirišu rak u ranoj fazi

Vanja A

Ostavite komentar