27. Jula 2022.

Spas za benzince i dizelaše? Koliko bi moglo da košta sintetičko gorivo

Big Portal

Evropska unija planira da zabrani prodaju novih benzinaca i dizelaša 2035. godine, osim jednog izuzetka – ako ih pokreće klimatski neutralno sintetičko gorivo. Kakva je njegova budućnost?

Pa nije loša jer se kompanije kao što su Porsche i Toyota svim snagama trude da pokrenu tu industriju, koja bi im omogućila da produže život svojim ikonama poput 911 ili Land Cruisera.

Porsche već ima funkcionalan pilot projekat, fabriku za proizvodnju e-goriva u Čileu, na lokaciji gde se stalno beleže udari vetra i do 120 km/h. Dakle, struja za proizvodnju goriva dobija se pomoću vetroelektrana.

Počevši od ove godine, očekuje se da će pilot postrojenje proizvoditi oko 130.000 litara takozvanog e-goriva godišnje. Porsche će preuzeti ovu količinu u potpunosti i u početku će gorivo koristiti u sportskim takmičenjima.

Porsche u budućnosti planira da koristi ta sintetička goriva u svojim modelima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, uključujući i klasike. U nemačkoj kompanijie smatraju da je industrijskom proizvodnjom sintetičkih goriva moguće osigurati cenu manju od dva evra po litru.

Takođe, neki proizvođači motornih ulja već spominju mogućnost da bi sintetička goriva mogla da koštaju oko 80 centi po litru.

E-goriva proizvedena iz vode i ugljen-dioksida iz vazduha, sa primenom za automobile, avione i brodove, imaju prednost u odnosu na čist vodonik jer se mogu lakše skladištiti i transportovati.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare