Spas u poslednji čas: Edison kupuje SsangYong - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Spas u poslednji čas: Edison kupuje SsangYong

Korejski SsangYong je u finansijskim problemima, iz kojih bi trebalo da ga izvuče znatno mlađi proizvođač električnih vozila, Edison Motors.

U Južnoj Koreji dogovoreno je još jedno preuzimanje u svetu automobila. Tamošnji relativno mladi proizvođač električnih vozila, Edison Motors, preuzeće za oko 255 miliona dolara kompaniju SsangYong Motor.

SsangYong je od 2010. godine u većinskom vlasništvu indijskog koncerna Mahindra & Mahindra, ali poslednjih godina im na finansijskom planu ne ide najbolje.

Krajem 2020. čak su bili primorani da proglase bankrot, a nedugo zatim Mahindra počinje tražiti kupca za korejsku kompaniju. Sada su ga i našli i to u istoj zemlji, što bi trebalo da sačuva SsangYong od propasti.

Akviziciju je već potvrdio korejski trgovnski sud, s obzirom da je kompanija u procesu bankrota, a čeka se samo uplata dogovorenog iznosa kao i da dve trećine poverilaca SsangYonga potvrdi dogovor.

SsangYong e-SIV električni koncept iz 2018. (Foto: SsangYong)

Edison će ovime dobiti 95% vlasništva u SsangYongu, a najavljuju kako će u kompaniju investirati dodatnih i do 800 miliona dolara. Budući da se oni primarno bave proizvodnjom električnih autobusa, ova akvizicija otvoriće im pristup tržištu i u segmentu putničkih vozila – ali električnih.

Edison Motors planira da proizvodi modele koji će konkurisati Tesli, Mercedesu i Volkswagenu. Tako, navodno, žele za početak da razviju limuzinu sa oko 650 KS, koja od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,5 sekundi.

Ona bi trebalo da bude direktni rival Mercedesu EQS.

Drugi planirani model biće konkurent Teslinom Modelu S i Mercedesu EQE, a treći, kompaktniji model, u rangu sa Teslinim Modelom 3.

Ianče, Edison Motors ne treba mešati sa kineskim proizvođačem električnih automobila EdisonFuture, koji je nedavno najavio električno-solarni kamionet EF1-T.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Koliko je vremena potrebno da se ukrade Tesla? VIDEO

Vanja A

Hyundai ukida Sonatu?

Vanja A

Šta raditi dok čekate da vam se napuni električni automobil?

Vanja A

Ostavite komentar