29. Decembra 2021.

Spas protiv bacanja: Kako sačuvati kolače svježima

Big Portal

Hrskavi kolačići ne podnose vlagu, tačnije vlažna će ih okolina omekšati zbog čega će izgubiti hrskavost. Preporučuje se da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi.

Ostatke kolača od dizanog i lisnatog tijesta najbolje je zamrznuti. Prije spremanja u zamrzivač prethodno ih je potrebno ostaviti na pola sata u frižider pa tek onda prebaciti na temperaturu ispod nule.

Ukoliko želite sačuvati ostatke prhkih keksića s punjenjem koji moraju biti sočni, najbolje ih je čuvati u posudi u koju ste dodali polovinu narezane jabuke. Oni djeluju poput ovlaživača koji produljuju rok svježine kolača.

Kremaste kolače nije preporučljivo držati u frižideru duže od tri dana. Nakon toga najbolje ih je zamrznuti i to prekrivene masnim papirom pa zatim u vrećicu ili posudu. Prije planirane konzumacije računajte da je potrebno najmanje tri sata da se kolači u potpunosti odlede na sobnoj temperaturi.

Azra.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare