Spas od komaraca: Odličan trik s osušenim talogom crne kafe - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Spas od komaraca: Odličan trik s osušenim talogom crne kafe

Pijete li redovno crnu kafu, talog ne bacajte. Kada ga zapalite, komarci će bježati od vašeg doma. Takođe, posegnite i za uljem, recimo, od lavande ili ruzmarina, i to pomaže. Postoje ulja čiji miris komarci ne vole, a to su ulje limunskog eukaliptusa, citronele, lavande, ruzmarina, cedra, paprene metvice, klinčića,…

Pijete li redovno crnu kafu, talog ne bacajte. Kada ga zapalite, komarci će bježati od vašeg doma. Takođe, posegnite i za uljem, recimo, od lavande ili ruzmarina, i to pomaže.

Postoje ulja čiji miris komarci ne vole, a to su ulje limunskog eukaliptusa, citronele, lavande, ruzmarina, cedra, paprene metvice, klinčića, cimeta, limunske trave .

Zapamtite, eterična ulja nikada ne stavljate direktno na kožu, već nakapajte malo na, recimo, na vatu i stavite blizu mjesta gdje boravite. Ili, ukapajte malo u difuzer ili u aroma lampicu. Miris će ispuniti prostor i otjerati krvopije.

Ukoliko želite zaštitu staviti na kožu, tada eterično ulje razblažite. Na primjer, stavite nekoliko kapi u maslinovo ulje, dobro protresite pa time špricajte kožu. Ne želite li biti masni, tada u bočicu stavite 100 ml 70 postotnog alkohola i  na primjer, 50 kapi eteričnog ulja paprene metvice i špricajte na odjeću (ne na kožu). Postupak ponavljajte svakih sat do dva.


Pomoći će i talog od crne kafe

Sve što trebate napraviti je dobro ga osušiti, staviti u malu metalnu posudicu ili na komad aluminijske folije i vani zapaliti. Miris će rastjerati krvopije i držati ih podalje od vašeg doma. Ovaj način odbijanja komaraca preporučuje Američka agencija za zaštitu okoliša kao odličnu alternativu kupovnim sredstvima.

Pogledajte kako to napraviti:

24sata.hr

Danas objavljeno

Pet efikasnih savjeta za bolju organizaciju vremena

D

Zašto treba da pijemo čaj od maslačka?

D

Svinjski file u panceti

D

Ostavite komentar