Spas: Fajzerova eksperimentalna vakcina za kovid efikasna 90 odsto - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Spas: Fajzerova eksperimentalna vakcina za kovid efikasna 90 odsto

Farmaceutske kompanije “Fajzer” iz SAD i nemački “Bajontek” saopštile su danas da njihova eksperimentalna vakcina ima efikasnost od preko 90 odsto u sprečavanju kovida 19, na osnovu početnih podataka iz velike studije, što je velika pobeda u borbi protiv pandemije.

Navodi se da nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata.

“Danas je sjajan dan za nauku i čovečanstvo. Prvi set rezultata našeg ispitivanja vakcine protiv kovida 19, faze tri, pruža početne dokaze o mogućnosti naše vakcine da spreči kovid 19”, rekao je Albert Burla, predsednik i izvršni direktor kompanije Fajzer.

U trećoj fazi ispitivanja učestvovalo je više od 43.000 ljudi.

“Bajontek” je najavio da će zajedno sa “Fajzerom”, najverovatnije iduće nedelje zatražiti dozvolu nadležne američke institucije za lekove (FDA).

Visok procenat onih koji su zaštićeni čini nalaze ubedljivim. Regulatori su rekli da bi odobrili vakcinu koja je efikasna samo 50 odsto – štiteći polovinu onih koji je dobiju, navodi Rojters.

Ona koristi potpuno eksperimentalni pristup koji uključuje ubrizgavanje dela genetskog koda virusa ili RNK, kako bi se ojačao imuni sistem, preneo je BBC.

Prethodna ispitivanja pokazala su da vakcina vežba telo da stvara antitela i drugi deo imunološkog sistema koji se naziva T-ćelije za borbu protiv koronavirusa.

Potrebne su dve doze u razmaku od tri nedelje.

Ispitivanja pokazuju da se 90 odsto zaštite postiže sedam dana nakon primanja druge doze.

Kompanije navode da će do treće nedelje novembra imati dovoljno podataka o bezbednosti da svoju vakcinu odnesu regulatornim telima.

Do tada države ne mogu da započnu kampanje vakcinacije.

Danas objavljeno

Na benzinskoj pumpi snimljen pokušaj krađe vozila

M.

U selu u sjevernom dijelu Zakintosa naređena evakuacija

M.

Kit iz Sene nije preživio

M.

Ostavite komentar