Španska policija: Sve više kriminalaca iz BiH, Hrvatske, CG - BIGportal.ba
Hronika Svijet Vijesti

Španska policija: Sve više kriminalaca iz BiH, Hrvatske, CG

U Španiji je sve više članova kriminalnih grupa iz istočne Evrope, poput Albanije, Crne Gore, Hrvatske i BiH, saopštila je španska policija Civilna garda.

Prethodno je tamošnja policija zaustavila jedrilicu sa troje hrvatskih državljana kod kojih je našla tonu kokaina.

Kako prenosi Blic, te kriminalne grupe nalaze se uglavnom u strateškim zonama za putovanja preko Atlantskog okeana, poput Kanarskih ostrva, severne pokrajine Galicije i južne obale Španije.

Grupe koje tamo “operišu” odgovorne su za veliki deo uvoza kokaina u Evropu, navela je u saopštenju Civilna garda, koja je 9. septembra ujutro presrela hrvatsku jedrilicu oko Kanarskih ostrva, sa oko 980 paketa kilograma kokaina visoke čistoće.

Jedrilica je plovila pod hrvatskom zastavom, posadu su činila trojica hrvatskih državljana, koji su uhapšeni, a droga namenjena evropskom tržištu vredna je oko 40 miliona evra.

Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namenjen evropskom, špankom i hrvatskom narko tržištu, saopštila je hrvatska policija.

Imena uhapšenih državljana Hrvatske nisu objavljena.

Troje hrvatskih državljana od ranije je povezano sa trgovinom drogom i trgovinom oružjem, saopštila je Civilna garda, a prenela agencija Hina.

Hrvatska policija prikupila je u okviru svojih aktivnosti inicijalna saznanja o prekookeanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici takozvanog “Balkanskog kartela”, aktivno uključeni hrvatski državljani.

S obzirom na takva saznanja, početkom ove godine su policajci nacionalne kancelarije za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala – Službe kriminaliteta droga i Službe Split, te Policijske uprave šibensko-kninske, započeli istraživanje kodnog naziva Falkuša.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija je pokrenula trilateralnu saradnja sa španskom Civilnom gardom, te francuskom carinom, saopštila je hrvatska policija.

(Tanjug)

Danas objavljeno

U Rusiji preminulo 1.075 osoba, novi negativan rekord

M.

U Srpskoj 250 novozaraženih, 14 osoba preminulo

M.

Šestoro mrtvih u požaru u Brčkom

M.

Ostavite komentar