Španska firma pod istragom zbog špijuniranja Asanža - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Španska firma pod istragom zbog špijuniranja Asanža

Džulijan Asanž je svakognevno špijuniran dok se skrivao u ambasadi Ekvadora u Londonu. Sada je pod istragom firma koja je za to bila angažovana.

Španske novine su u julu objavile da je Asanž, protiv kojeg je podignuto 18 optužnica i čije izručenje traže Sjedinjene Američke Države zbog objave nacionalnih tajni, svakodnevno posmatran od strane jedne španske privatne firme koja se bavi obezbeđenjem.

Viši sud u Španiji sada istražuje aktivnosti firme koju je angažovala vlada Ekvadora da štiti ambasadu te zemlje u Londonu. Ispostavilo se da je firma špijunirala i Asanža, koji je tamo proveo sedam godina, prenosi “El Pais”.

Firma je kamere postavila početkom decemba 2017. godine i to tako da SAD imaju omogućen pristup nadzoru. Kako navodi list, svi sastanci sa posetiocima i advokatima bili su neprestano snimani od decembra 2017. do marta 2018. godine i potom dalje prosleđeni američkim obaveštajnim službama.

Istragu protiv vlasnika kompanije Dejvida Moralesa i njegove firme naredio je sudija Hose de la Mata nekoliko nedelja nakon što su prvi put objavljeni snimci i audio zapisi, kada je postalo jasno da je kompanija sprovela špijunske aktivnosti protiv osnivača Vikiliksa. Usledila je krivična prijava koju je podneo sam Asanž u kojoj je optužio “Undercover Global S. L.” i njegovog vlasnika zbog kršenja njegove privatnosti i tajnosti privilegija klijenta.

U izveštaju se navodi da je Morales, koji je bivši pripadnik vojske, više puta usmeno i pismeno izjavio da je radio za Amerikance uprkos tome što su ga angažovale ekvadorska vlada i obaveštajne službe u ime tadašnjeg ekvadorskog predsednika Rafaela Korea, koji je 2012. godine priznao ekvadorsko državljanstvo Asanžu, rođenom u Australiji, kako bi ga sakrio u ambasadi zemlje u Londonu.

Aktivnosti praćenja Asanža u ambasadi su, prema izveštajima, uključivali praćenje Asanžovih aktivnosti, raspoloženja, razgovora i pisanje svakodnevnog poverljivog izveštaja koji se slao Moralesu, a koji je on, navodno, dalje ustupao američkim obaveštajcima.

Takođe, objavljeno je da je, zbog činjenice da je Asanž bio toliko paranoičan u vezi sa nadzorom nad njim, zbog čega je neke sastanke održao i u ženskom kupatilu, uključujući i one sa svojim advokatom Aitorom Martinezom, Morales naredio da mikrofoni budu postavljeni u aparatima za gašenje požara u okviru ambasade.

Aktivnosti špijunaže protiv osnivača VikiLiksa navodno su se povećale pod vlašću sadašnjeg prvog čoveka Ekvadora, koji je na funkciju stupio u maju 2017. godine i predao Asanža britanskim vlastima u aprilu ove godine.

Vlasnik “UC Global S. L.” u julu je odbio da odgovori španskom listu da li je njegova kompanija špijunirala Asanža.

Australijski urednik i osnivač veb stranice Vikiliks je 2010. godine nabavio i objavio niz propusta u Sjedinjenim Američkim Državama koje je ustupio bivši obaveštajni analitičar američke vojske Čelsi Mening, zbog čega je američka vlada pokrenula krivičnu istragu protiv Vikiliksa i Asanža na osnovu “nezakonitog pribavljanja i obelodanjivanje tajnih dokumenata koji se odnose na nacionalnu odbranu”.

Asanž je dobio “utočište” u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od 2012. do aprila 2019. godine, kada ga je Ekvador predao britanskoj vladi.

Danas objavljeno

Preliminarni rezultati CIK: Dodiku najviše glasova za predsjednika Srpske

M.

Cvijanovićeva u vođstvu sa 52,8 odsto glasova: Novi rezultati CIK za srpskog člana Predsjedništva

M.

Bećirović u prednosti sa 57 odsto

M.

Ostavite komentar