Španiju "gori": Lete kontejneri, vatra na ulicama, sevaju palice - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Španiju “gori”: Lete kontejneri, vatra na ulicama, sevaju palice

Španska policija sukobila se sa demonstrantima u Barseloni i Madridu koji su izašli na ulice nakon hapšenja repera Pabla Hasela.

Hasel je, kako navodi AFP, pritvoren nakon što je na društvenoj mreži Tviter vređao policiju špansku monarhiju. On je uhapšen 16. februara.

“Nikad se nećemo povinovati uprkos represije”, rekao je reper Pablo Hasel, sa uzdignutom pesnicom dok ga je odvodila policija. Pre toga se sa desetinama pristalica zabarikadirao u Univerzitetu Lerida u Kataloniji u pokušaju da spreči hapšenje koje izaziva kontroverzu u Španiji.

Policija je iz univerziteta izvlačila repera i njegove pristalice, jednog po jednog. Reper je trebalo do petka uveče da se javi u zatvor i počne da služi devetomesečnu kaznu izrečenu zbog tvitova u kojima je španske bezbednosne snage nazivao “plaćenićkim gov…ma” optužujući ih za torturu i ubistva a napadao je i monarhiju.

“Treba da dođu da me pokupe i to će takođe poslužiti da pokaže državu u svom pravom svetlu, lažne demokratije”, rekao je on telefonom za Frans pres u petak.

Više protesta u podršku reperu održano je poslednjih nedelja u Madridu i u Barseloni a više od 200 ličnosti iz krugova hispano kulture, među kojima i reditelj Pedro Almodovar i glumac Havier Bardem, izrazili su mu podršku u peticiji.

Danas objavljeno

“Omikron ne izaziva tešku sliku bolesti”

M.

Vučić nakon sastanka sa predsjednikom Slovenije: Imamo veoma dobre odnose

M.

U Srbiji 1.674 nova slučaja, preminula 51 osoba

M.

Ostavite komentar