Španija zabranjuje plastičnu ambalažu za voće i povrće zbog smanjenja plastičnog otpada - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Španija zabranjuje plastičnu ambalažu za voće i povrće zbog smanjenja plastičnog otpada

Supermarketi su prepuni plastične ambalaže, od koje se većina ne može reciklirati. Plastični otpad završava na deponijama ili čak u rijekama, jezerima, morima, okeanima.

Mnoge zemlje su nedavno počele preduzimati korake u borbi protiv ove veoma štetne pojave za našu planetu. Španija je objavila, da zabranjuje plastične ambalaže za proizvodnju i upotrebu u nastojanju da smanji plastični otpad.

Foto: Pexels

Špansko Ministarstvo za ekološku tranziciju, izrađuje uredbu kojom se zabranjuje plastična folija za proizvode, koji se prodaju u prodavnicama. Španska vlada se nada, da će potaknuti kupce da koriste ambalažu za višekratnu upotrebu, poput platnenih cekera i višekratnih tkanih mrežica za voće. Nova uredba takođe razmatra, načine da se voda za piće učini lako dostupnom i smanji upotreba plastičnih boca za vodu. Plastične čaše se takođe izbacuju iz upotrebe.

Foto: Pexels

Španska zabrana plastične ambalaže ide stopama Francuske, koja je zabranjuje plastičnu foliju od 2022. godine. Druge zemlje poput Indije i Velike Britanije, nedavno su zabranile određene vrste plastike za jednokratnu upotrebu poput slamki, plastičnih tanjira, čaša i plastičnog pribora za jelo.

Foto: Pexels

Za Španiju je prekretnica za donošenje uredbe o zabrani proizvodnje i upotrebe plastične ambalaže izazvana studijom, objavljenom nedavno u Biltenu zagađenja mora. Studija je otkrila, da je mikroplastika hitan problem duž prostranih i prekrasnih obala Španije. “Drastično smanjenje proizvodnje i upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu na globalnoj razini”, put je prema naprijed, kažu istraživači. Predstojeća zabrana plastične ambalaže u Španiji korak je u pravom smjeru za očuvanje planete.

Izvor: mymodernmet.com

Danas objavljeno

Definicija mode i luksuza: Giorgio Armani “One Night Only” revija u Dubaiju

Vanja A

Šta uraditi u situaciji kada vaš suprug razgovara sa drugom ženom, a vama to smeta?

Vanja A

Zlatni retriver oborio Guinness svjetski rekord za najviše teniskih loptica u ustima

Vanja A

Ostavite komentar