25. Augusta 2020.

Španija uključuje vojsku u borbu protiv korone

Big Portal

“Španska vlada staviće na raspolaganje regionima pripadnike oružanih snaga da obavljaju trasiranje slučajeva”, rekao je premijer u televizijskom obraćanju. Rekao je da bi 2.000 vojnika moglo da bude rasporedjeno za taj posao.

Sančes je rekao da regioni mogu da traže od centralnih vlasti da primene na celu ili deo njihove teritorije novo vanredno stanje, što omogućuje između ostalog ograničenje kretanja.

Uvođenje vanrednog stanja pravno je dozvolilo centralnim vlastima Španije da sredinom marta uvedu najstroža ograničenja kretanja koja su potpuno ukinuta tek krajem juna.

Razvoj epidemije u Španiji je “zabrinjavajući” rekao je Sančes ali i dodao da je zemlja i dalje daleko od situacije u kojoj je bila u martu.

“Ne možemo dozvoliti da pandemija ponovo preuzme kontrolu nad našim životom, mi moramo da preuzmemo kontrolu i prelomimo ovu drugu krivu zaraze”, rekao je on i pozvao sunarodnike da se ne prepuste strahu koji parališe i sprečava delovanje.

On je pozvao Špance da skinu aplikaciju nazvanu RadarKovid da bi se olakšao posao trasiranja kontakata zaraženih.

Špansko Ministarstvo zdravlja objavilo je juče da je za poslednja tri dana registrovano više 19.000 novozaraženih koronavirusom, ukupno preko 400.000 aktivnih slučajeva, što je najviše u Evropi.

Najteže pogođeni regioni su Madrid, Aragon i Katalonija. U pandemiji u zemlji je umrlo više od 28.800 ljudi.

(Beta)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare