Španija ublažava restikcije, Katalonci protiv - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Španija ublažava restikcije, Katalonci protiv

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je danas da će bilo kakvo dodatno ublažavanje restriktivnih mera zavisiti od daljeg napretka u borbi protiv korona virusa.

Ovo je izjavio uoči ponovnog otvaranja pojedinih kompanija u Španiji.

Španska vlada planira sutra da vrati na snagu slabije mere ograničenja, koje bi omogućile ponovno otvaranje pojedinih preduzeća, čiji zaposleni ne mogu da rade od kuće, kao što su građevinska preduzeća i ona koja se bave proizvodnjom, prenosi Rojters.

“I dalje smo daleko od pobede, od trenutka kada možemo da nastavimo sa normalnim životom, ali doneli smo prve odlučujuće korake na putu ka pobedi”, rekao je Sančez na konferenciji za novinare.

Španski premijer je istakao da je odluka o ponovnom pokretanju pojedinih ekonomskih sektora doneta nakon konsultacija sa strucnjacima i da će dalje ublažavanje mera zavisiti od napretka zemlje u borbi protiv virusa.

Ukoliko se to ne dogodi, kako je naglasio, Španija će zadržati aktuelne restriktivne mere ili će ih čak i pojačati.

Katalonski lider Kvim Tora kritikovao je, međutim, ovu odluku centralne vlade kao “neodgovornu i nepromišljenu”, prenosi Rojters.

On je ocenio da je ogroman rizik od ponovnog izbijanja epidemije i ponovnog stavljanja zemlje u karantin.

U Španiji je u protekla 24 sata od korona virusa preminulo još 619 osoba, čime je prekinut trodnevni trend pada broja preminulih.

Time se ukupan broj preminulih u Španiji povećao na 16.972, dok je broj zaraženih porastao sa 161.852 na 166.019 slučajeva.

B92

Danas objavljeno

TRAGEDIJA NA PUTU Poginulo 53 ljudi u sudaru autobusa i kamiona

D

Preminuo i treći mladić nakon stravičnog sudara u Cazinu

M.

“Pozivam EU da mu uvede nove sankcije”

M.

Ostavite komentar