Španija reagovala zbog Kosova – postavili uslov - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Španija reagovala zbog Kosova – postavili uslov

Premijer Španije Pedro Sančes učestvovaće u sredu na samitu EU i Zapadnog Balkana, na kom će biti i predstavnici tzv. Kosova.

Kako prenosi španski list Periodiko, pošto Španija ne priznaje Kosovo, tamo neće biti simbola Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako je saopšteno, Sančes će sutra otputovati u Ljubljanu, glavni grad Slovenije, kako bi prisustvovao sastanku lidera Evropske unije uoči samita koji će održati sa predstavnicima Zapadnog Balkana.

Ovaj samit je periodični sastanak koji je prošle godine održan putem video-konferencije zbog pandemije.

Poslednji put kada je lično pozvan, 2018. godine, tadašnji premijer Španije Marijano Rahoj nije prisustvovao zbog učešća Kosova. Na tom samitu su izbegnuti simboli države Kosovo i to će se ponovo dogoditi u Ljubljani nakon zahteva Španije, piše list sa sedištem u Kataloniji.

Zbog toga neće biti zastava ili simbola bilo koje zemlje, a uobičajeni znakovi koji se postavljaju na sto sadržaće imena učesnika, ali bez navođenja bilo kakve fukcije, poput predsednika ili premijera.

Uz Španiju, četiri druge zemlje EU ne priznaju Kosovo: Grčka, Rumunija, Kipar i Slovačka, piše španski list. Ipak, iako Španija ne priznaje Kosovo kao državu, podržava dijalog između Kosova i Srbije. Španija podržava proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana, ali španska vlada pojašnjava da se ovonedeljni samit ne održava da bi se govorilo o mogućnosti članstva, već o odnosima Evropske unije sa ovim zemljama.

Večera lidera EU, koja će prethoditi samitu, imaće neformalnu razmenu mišljenja o različitim pitanjima i razgovaraće se o nekim temama koje su deo dnevnog reda sastanka Evropskog saveta 21. i 22. oktobra. Oni se uglavnom bave međunarodnom ulogom Evropske unije i, u tom kontekstu, bave se pitanjima kao što su situacija u Avganistanu, odnosi sa Kinom ili tenzije između Francuske i Sjedinjenih Američkih Država.

Prema pisanju španskih medija, Sančes želi da se pozabavi i visokim rastom cena energije.

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar