13. Marta 2020.

Španija proglasila vanredno stanje, 4.375 oboljelih

Big Portal

Špansko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je danas svoje stanovnike da ne putuju u inostranstvo.

“Zbog povećanog broja otkazivanja letova i zbog situacije povezane s virusom korona u Španiji, savjetuje se putnicima da promijene svoje planove o putovanju”, prenosi Hina.

Španski premijer Pedro Sančez proglasio je vanredno stanje pa će sutra uvesti nove mjere u borbi protiv širenja korona virusa koje bi mogle uključivati ograničenje kretanja stanovništva.

“Sutra ćemo donijeti nove mjere kako bi se mobilizovali svi resursi u zaštiti stanovnika od virusa. Vojni, privredni, finansijski i drugi resursi biće koordinisani. Vanredno stanje trajaće petnaest dana”, rekao je Sančez na vanrednoj konferenciji u Madridu koja je kasnila i na kojoj novinarima nije bilo dopušteno postavljanje pitanja.

“Nije isključeno da će Španija iduće sedmice imati 10.000 zaraženih. Čekaju nas teške nedjelje. Ovo je tek prva faza u borbi s kojom se suočava svijet”, rekao je Sančez.

Od sutra će u Madridu biti zatvoreni svi kafići, restorani i diskoteke nakon što su već odranije zatvorene škole, vrtići, fakulteti, muzeji, pozorišta i stadioni. U drugim dijelovima zemlje takođe su pooštrene mjere.

Javna televizija TVE u svom informativnom programu pozvala je stanovnike da ostanu kod kuće.

Na ulicama je manje ljudi, a danas je u Madridu broj putnika podzemnom željeznicom pao za više od 50 posto u odnosu na isti dan prošle godine.

U petak je više od 60 država uvelo neki oblik restrikcija za putnike koji dolaze iz Španije.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare