Španija pravi presedan za tzv. reperezentaciju Kosova zbog Srbije, oni neće da igraju pod tim uslovima - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Španija pravi presedan za tzv. reperezentaciju Kosova zbog Srbije, oni neće da igraju pod tim uslovima

Španija se već mesecima sprema za fudbalsku utakmicu sa tzv. Kosovom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru naredne godine.

Kako Španci nisu priznali južnu srpsku pokrajinu, a jeste UEFA čijem takmičenju mora da se povinuje, uveli su posebna pravila samo za ovu utakmicu, prenosi Marka.

Ministarstvo spoljnih poslova Španije naložio je Fudbalskom savezu iste zemlje da se ne ponaša prema narednom rivalu kao o suverenoj naciji, već da ga smatra kao tim sa teritorije Kosmeta.

Isti slučaj je i sa kosovskom zastatvom, koja ne sme da bude istaknuta pored španske, a ni himna ne sme da se predstavi kao “državna”, već sa teroritorije KiM.

Ugledni list navodi da svi ovi detalji predočeni vlasnicima TV prava, stanicama TVE i RNE, da obrate pažnju na ove stvari jer Španija tu teritoriju tretira kao deo Srbije.

Da stvar u istoj kvalifikacionoj grupi bude dodatno komplikovana, Gruzija i Grčka zajedno sa Španijom nisu priznaje nezavisnost *Kosova.

Utakmica između Španije i tzv. Kosova igra se 31. marta u Sevilji.

Vest da će tzv. reprezentacija Kosova u Sevilji biti pod posebnim pravilima uzdrmala je sve u Prištini.

Nadležni organi u Španiji naložili su TV stanicama, ali i Fudbalskom savezu, da se prema gostima iz Prištine odnose kao prema terotoriji Srbije sa područja KiM, bez istacanja zastave uz špansku, ali i bez opisa kao punopravne države.

Fudbalski savez *Kosova odmah je reagovao saopštenjem, napomenuvši da je to diskriminacija od strane Španaca.

Fudbalska federacija Кosova povodom provokacije Španske fudbalske federacije, koja u najavi kvalifikacione utakmice za Svetsko prvenstvo, koja se igra 31. marta u Sevilji, Кosovo pod nazivom teritorija, reaguje na sledeći način:

Pristup španske države prema državi Кosovo nažalost je bio destruktivan od proglašenja nezavisnosti 17. februara 2008. godine, ali ovaj pristup i sastav koji institucije ove zemlje pokušavaju da daju državljanstvu Кosova ne mogu da promene istoriju i stvarnost”.

Iz Prištine su napomenuli da je tzv. Kosovo “nezavisna država koju priznaje većina najrazvijenijih i najdemokratskijih zemalja sveta i ravnopravan član FIFA i UEFA”.

Pokušaj Španaca da minimalizuju državnost Кosova, pozivajući se na nas kao teritoriju, uzaludan je i nepravedan. Svesni su da će se ovog dana suočiti sa kosovskim nacionalnim timom, koji će biti predstavljen kao i svaka druga zemlja. Кriterijumi UEFA i FIFA poznati su i jasni kao kristal, a Španija to zna i ništa se neće promeniti, iako su napisali pravila. Njihova je stvar kako će da se opravdaju pred domaćim medijima, ali Кosovo neće praviti ustupke. Igraćemo samo po strogim kriterijumima i pravilima UEFA, sa državnom himnom i zastavom, u suprotnom meč se neće održati”, zaključuje se.

Oni su poručili da je ponašanje Španaca neprihvatljivo i da su odmah sa kolegama iz FS Španije stupili u kontakt, ali i da ukoliko ne promene pomenuta pravila, biće primorani da se obrate UEFA.

Danas objavljeno

Rusija i Poljska remijem eliminisale jedna drugu

Vanja A

Fojc pobjednik spusta u Kicbilu

Vanja A

Ibrahimović stao u odbranu Đokovića

Vanja A

Ostavite komentar