Španija ponovo glasa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Španija ponovo glasa

Španci danas glasaju na parlamentarnim izborima četvrti put u četiri godine.

Predizbornom kampanjom su dominirali predviđeni rast ekstremnih desničara i pitanje katalonske nezavisnosti.

Izbore je tražio socijalistički premijer Pedro Sančes, koji je na izborima u aprilu dobio najviše glasova ali nije uspeo da dobije podršku dovoljnog broja poslanika da bi formirao vladu.

Sančes je ponovo favorit ali bi se Španija vrlo lako ponovo mogla naći u pat poziciji i mesecima biti bez stabilne vlade.

Četiri najveće partije su svoje kampanje fokusirale na načine za bavljenje katalonskom željom za nezavisnošću i predviđenim uspehom ekstremno desničarske stranke Voks.

Dodatne probleme izaziva i inicijativa Katalonije za nezavisnost.

Upravo 10. novembra 2014. godine, ukupno 80,7 odsto, ili 1,6 miliona Katalonaca izjasnilo se za nezavisnost španske pokrajine na neobavezujućem glasanju održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu.

Prošlog meseca došlo je do velikih demontracija i sukoba u Barseloni nakon što je Vrhovni sud Španije osudio devet katalonskih separatista na kaznu zatvora od 9 do 13 godina zbog njihove uloge u neuspelom proglašavanju nezavisnosti 2017.

Demonstracije na ulicama Barselone trajale su nedeljama.

Pedro Sančes ima vrlo oštar stav prema pokretu za otcepljenje Katalonije.

Lider španskog regiona Katalonije Kuim Tora pozvao je tokom zasedanja u regionalnom parlamentu u oktobru na novi referendum kojim bi se utvrdio status Katalonije.

B92

Danas objavljeno

Snažan ciklon pogodio Siciliju, ima poginulih

M.

Rusi spriječili otmicu civilnog broda u Gvinejskom zalivu

M.

Bajden je “optimističan”

M.

Ostavite komentar