30. Jula 2022.

Španija podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije

Big Portal

Sančez je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon sastanka u Beogradu rekao da su Španija i Srbija odavno zemlje prijatelji i da ih vezuju mnoge stvari, ali prije svega potreba da se poštuje međunarodno pravo i teritorijalni integritet i suverenitet ove dvije države.

  • I upravo zato mi podržavamo Srbiju kada je riječ o Kosovu. Španija će uvijek biti uz Srbiju u odbrani ovih principa i uvijek će zagovarati razgovore između strana da se riješe problemi. Ali, bez svake sumnje treba da se poštuje teritorijalni integritet – rekao je Sančez.

On je rekao da Srbija u Španiji ima prijatelja koji će joj pomoći da postane dio EU, te iskazao podršku i zemljama zapadnog Balkana, koji je dio Evrope, na putu ka EU.

  • Španija će uvijek biti uz vas, imaćete našu podršku da postanete član EU.
    Politički odnosi Španije i Srbije su fantastični i ubijeđen sam da i ekonomski treba da dođu na taj nivo – istakao je Sančez.

Sančez je zahvalio Vučiću za, kako je rekao, divan prijem i dodao da će prenijeti Vučićeve pozdrave kralju Španije Filipu, te najavio dolazak novih kompanija iz Španije u Srbiju.

On se osvrnuo i na ukrajinski sukob, koji, kako je rekao, izaziva patnju i uništavanje gradova, te naglasio želju da se uspostavi mir.

Sančez je ukazao na energetsku krizu i poskupljenje energenata, kao i na to da su posljedica rata u Ukrajini i problemi sa prehrambenim proizvodima, te dodao da će EU učiniti sve da se to riješi.

Vučić je podsjetio da je ovo prva posjeta Srbiji španskog premijera u istoriji, te istakao važnost ove posjete za Srbiju, koja, kako je rekao, gleda na Španiju kao na iskrenog prijatelja, jednog od najvećih u svijetu.

On je naveo da je sa Sančezom razgovarao o teritorilanom integritetu i suverenitetu Srbije, da ga je upoznao o inicijativi “Otvoreni Balkan”, te zahvalio Španiji za podršku normama međunarodnog prava.

  • Španija pruža punu podršku briselskom dijalogu pod pokroviteljstvom EU – rekao je on.

Vučić je naveo da je u razgovoru analizirana i situacija u Ukrajini, te da je Sančezu objasnio poziciju Srbije po tom pitanju.

On kaže da su analizirali situaciju pred jesen i zimu, te da su zbog energetske krize obojica zabrinuti, uz ocjenu da bi najbolje bilo da se rat u Ukrajini okonča.

Vučić je dodao da je bilo riječi i o uspostavljanju još bližih ekonomskih odnosa dvije zemlje, te najavio srpsko-španski biznis forum u Beogradu u oktobru i da će španskim kompanijama biti širom otvorena vrata u Srbiji.

On je napomenuo da su dva transportna aviona kupljena od Španije i da će Srbija nastaviti sa kupovinom vojne opreme od Španije.

  • Španija je iskreni prijatelj i uvek podržava evropski put Srbije, na čemu sam zahvalan. Prijateljstvo Srbije i Španije je istinsko i veliko. Svi u Srbiji vole Španiju i Špance – rekao je Vučić, koji je prenio poštovanje španskom kralju Filipu i pozvao ga da posjeti Srbiju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare