Španija ima plan za prenamjenu Nissanove fabrike - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Španija ima plan za prenamjenu Nissanove fabrike

Španija razmišlja o tome da pogon japanskog proizvođača automobila Nissana, koji bi trebalo da se zatvori u decembru, prenameni za proizvodnju baterija za električne automobile, tvrde izvori.

Evropska unija zagovara domaću proizvodnju baterija kako bi se proizvođači automobila manje oslanjali na uvoz iz Kine, povećavajući proizvodnju električnih vozila kako bi zadovoljili stroge evropske propise o emisijama štetnih gasova.

Nissan ima tri pogona u okolini Barselone, koji direktno zapošljavaju oko 3.000 ljudi, a indirektno još oko 20.000. Planirali su da ih zatvore do kraja prošle godine, ali su odložili zatvaranje na godinu dana kako bi vlasti imale više vremena da pronađu kupca.

Glavna Nissanova fabrika je napravljena na zemljištu u vlasništvu države.

Vlada španskog regiona Katalonije podupire projekat izgradnje pogona za proizvodnju i recikliranja baterija. Projekat Battery Hub traži 6,8 milijardi od španskih 140 milijardi evra iz evropskog paketa pomoći za oporavak od koronakrize i realizovaće ga samo ako osigura novac.

Iako Španija još nije odlučila kako će upotrebiti novac, među opcijama koje razmatraju jeste lociranje projekta Battery Hub u glavnom Nissanovom pogonu u Barseloni, rekao je izvor upućen u taj proces. „Mnoge kompanije“ pokazale su interes za Nissanove fabrikce, kaže, a vlasti će pri donošenju odluke voditi računa o tome koliko radnih mesta može da bude sačuvano.

Pronalaženje rešenja za fabrike je u interesu i japanskog proizvođača automobila koji je dobio državnu pomoć pa je njegova odluka o zatvaranju naišla na žestoki otpor lokalne zajednice, ali i vlada u Madridu i Barseloni, fokusiranih na očuvanje radnih mesta.

Na pitanje da bi li Battery Hub mogao pronaći dom u Nissanovim fabrikama, vršilac dužnosti premijera Katalonije Pere Aragones rekao je da je to jedna od mogućnosti, ali ne i jedina.

Španska filijala Nissana i vlada u Madridu kažu da je postupak poverljiv i nisu želeli da ga više komentarišu.

Izvor:Seebiz.eu
Foto:Autoblog.rs

Danas objavljeno

Mala norveška kuća na točkovima inspirisana prirodom

Vanja A

Testirali smo obnovljenu gamu Renault dostavnih vozila

Vanja A

Vjerovali ili ne, još prodaju nov Peugeot 405 – i nije skup

Zeljka

Ostavite komentar