Španija hitno poslala vojsku u svoju enklavu zbog 6.000 migranata - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Španija hitno poslala vojsku u svoju enklavu zbog 6.000 migranata

Više od 6.000 marokanskih državljana ilegalno je ušlo u špansku enklavu na sjeveru Afrike, Seutu, a među njima je oko 1.500 maloljetnika, navode mediji.

Španska Vlada raspoređuje trupe u Seutu da patroliraju na granici sa Marokom nakon ulaska migranata, rekao je u utorak izvor iz Ministarstva unutrašnjih poslova, javlja Rojters.

Vojnici će patrolirati na granici zajedno sa španskom policijom, navodi agencija.

  • To će početi odmah – rekao je izvor, ne precizirajući o kom broju trupa je riječ.

Najmanje 6.000 migranata, među kojima je 1.500 djece, doplivalo je u ponedjeljak i utorak u Seutu, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska.

Јedna osoba je umrla u pokušaju da stigne do Seuta, rekao je portparol španske vladine delegacije.

Istovremeno, predsjednik španske Vlade Pedro Sančes je izjavio da će Španija po svaku cijenu “braniti integritet” Seute.

  • Moj prioritet u ovom trenutku jeste da vratim normalnost u Seutu. Njeni građani moraju znati da imaju apsolutnu podršku Vlade Španije kako bi se obezbjedila njihova sigurnost i odbranio njihov integritet pred bilo kojim izazovom – napisao je na Tviteru Sančes, koji je otkazao putovanje u Francusku zakazano za danas.

Seuta, sa 80.000 stanovnika, enklava je smještena u sjevermnom dijelu Maroka preko puta Gibraltara.

Španske enklave Seuta i obližnja Melilja na sjevernoj obali Maroka već dugo su magnet za afričke migrante koji pokušavaju doći do Evrope u potrazi za boljim životom.

Danas objavljeno

GERB Bojka Borisova pobjednik izbora

M.

U toku hitna akcija u EU: Pozivaju ruske ambasadore

M.

CIK objavio izlaznost na izborima

M.

Ostavite komentar