Španija: Desetine manjih zemljotresa potreslo Granadu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Španija: Desetine manjih zemljotresa potreslo Granadu

Desetine manjih zemljotresa i potresa nastavilo je da potresa provinciju Granada u Španiji i danas, nakon što su stanovnici morali da potraže skloništa tokom prethodne noći.

U razmaku manjem od pola sata sinoć, registrovana su tri velika zemljotresa, jedan magnitude 4,5 i dva magnitude 4,2, saopštio je Nacionalni geografski institut Španije (IGN).

Stotine stanovnika Granade i okolnih gradova moralo je da napusti svoje domove i potraži skloništa na ulicama, uprkos policijskom času koji je na snazi u zemlji, zbog suzbijanja daljeg širenja koronavirusa.

Šteta je uglavnom ograničena na padanje predmeta, pločica i nekih krovova, dok su se u ostalim zgradama pojavile velike pukotine.

U čuvenoj Alhambri nije došlo do strukturnih oštećenja, osim na delu grudobrana na zidanam, za koji je Odbor poverenika Alhambre rekao da će biti ojačan. Region je nastavio da se trese i danas, a stručnjaci su naveli da bi seizmološka aktivnost mogla da se nastavi i nedeljama ili čak mesecima, ali sa malim magnitudama.

Od 23. januara, oko 310 zemljotresa je zabeleženo u toj oblasti, a njih osam je imalo magnitude iznad tri.

Granada je jedna od seizmološki najaktivnijih regiona Španije. Prvi registrovan zemljotres je bio 1431. godine, kada je uzrokovao velike štete u Alhambri. Najgori je bio 1884. godine, kada je poginulo više od 800 osoba.

Danas objavljeno

Preminuo muzičar Sanja Ilić, osnivač grupe “Balkanika”

M.

“Tražićemo strože mjere, kontakte svesti na minimum”

M.

Austrija pauzirala vakcinisanje AstraZenekom

M.

Ostavite komentar