30. Januara 2020.

Španija bojkotuje samit u Zagrebu zbog Kosova?

Big Portal

Španski zvaničnici navodno su upozorili domaćine predstojećeg samita da neće učestvovati na skupu na kome Kosovo ima ravnopravni status sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Takođe je iz više izvora potvrđeno da su diplomate iz ostalih zemalja članica EU već obaviještene da je moguće da Španija preskoči Zagreb. Španska vlada ne želi da se zvanično oglasi oko mogućeg neučestvovanja jer se čeka formalna pozivnica od organizatora. Njena forma će najvjerovatnije biti ključna za sveobuhvatno učešće na samitu, i tu najvjerovatnije, glavnu ulogu ima protokol koji treba da pronađe adekvatnu formulu.

“Još je rano za potvrđivanje učešća premijera jer i dalje nismo dobili pozivnicu hrvatskog predsjedništva. Čim ona bude primljena, mi ćemo biti u mogućnosti da potvrdimo da li ćemo učestvovati”, stoji u pisanom odgovoru španskog Stalnog predstavništva pri EU.

Zagrebački samit će biti održan 6. i 7. maja.

Hrvatsko predsjedavanje namjerava da ovim samitom potvrdi evropsku prespektivu za sve zemlje regiona.

Španija je jedna od pet država EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, dok su je 23 članice priznale. Vlada u Madridu na svim skupovima na evropskom nivou osporava ravnopravno ućešće Kosova, a i ranije je bojkotovala slična okupljanja.

U Sofiji 2018. godine, kada je održan prvi samit sa Zapadnim Balkanom poslije 15 godina, zvanični Madrid nije učestvovao iz istih razloga.

BETA

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare