Španci neće da im razbiju zemlju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Španci neće da im razbiju zemlju

Desetine hiljada Španaca protestvovalo je u nedelju protiv nove vlade strahujući od mogućeg razbijanja Španije.

Naime, u novoj vladi našao se Unidas Podemos, jedina velika stranka koja podržava referendum o nezavisnosti Katalonije.

U gradiću Talavera de la Reina, udaljenom 120 kilometara od Madrida, oko hiljadu osoba sa španskim zastavama izašlo je pred gradsku skupštinu gde su uzvikivali “Živela Španija, živeo kralj” i nosili transparente “Španija postoji”.

“Sančes je u rukama katalonskih i baskijskih separatista. Mi mu ne verujemo. Zabrinuti smo ovom situacijom”, rekao je jedan od učesnika.

Slična okupljanja organizovala su civilna udruženja, a podržala ih je desničarska stranka Vox.

Lider te stranke Santjago Abaskal koja je na novembarskim izborima postala treća politička snaga u Španiji, okupio je hiljade ljudi na madridskom trgu Plaza de Cibeles.

“Španija postoji i postojaće”, rekao je Abaskal, prenosi Hina.

Socijalistička radnička stranka (PSOE) Pedra Sančesa i manja levičarska Unidas Podemos u nedelju su predstavili kralju Felipeu VI svoje ministre nakon što su prošle nedelje tesnom većinom dobili zeleno svetlo u parlamentu.

Sančes je sa Katalonskom republikanskom levicom (ERC), najvećom strankom za nezavisnost Katalonije, dogovorio uspostavljanje pregovaračkog stola, ali je istakao da “Španija neće biti razbijena” i da će se razgovori voditi u skladu sa Ustavom koji ne dopušta referendum.

B92

Danas objavljeno

Podignuta optužnica protiv Čedomira Jovanovića

M.

Snažan zemljotres kod Haitija

M.

Srbija: Zaraženo 15.046 osoba,preminulo 35 osoba

M.

Ostavite komentar