5. Augusta 2020.

Španci masovno uklanjaju ime bivšeg kralja iz naziva ulica, univerziteta…

Big Portal

U Madridu je peticiju o promeni naziva Univerziteta kralja Huana Karlosa potpisalo više od 41.000 ljudi, prenosi Rojters.

Istovremeno, grad Hihon, na severu Španije, najavio je da će promeniti ime avenije “Huan Karlos Prvi”, pošto smatra da bivši kralj “ne predstavlja više institucionalne, moralne i demokratske vrednosti” španskog društva, rekla je portparolka Marina Pinjeda, a prenosi list La Vos de Astrurias.

I vlasti u Pintu, predgrađu Madrida, prošle nedelje odobrile su da se promeni ime parka “Huan Karlos Prvi” i ukloni statua posvećena tom bivšem monarhu.

Kraljevska palata saopštila je u ponedeljak uveče da je Huan Karlos, koji je 2014. godine abdicirao u korist sina, napustio zemlju kako njegove lične afere ne bi uticale na vladavinu njegovog sina.

Prema španskim medijima, on je otputovao u Dominikansku Republiku, a list El Mundo navodi da bi bivši kralj mogao da se vrati u Španiju u septembru, prenosi Rojters.

Španski Vrhovni sud u junu je otvorio istragu o umešanosti Huana Kralosa u postizanje ugovora o brzoj železnici u Saudijskoj Arabiji, nakon što je jedan švajcarski list objavio da je bivši španski kralj primio 100 miliona dolara od pokojnog saudijskog kralja Abdulaha.

Karlos je potom navodno prebacio veliki deo tog novca nekadašnjem prijatelju, a istražitelji smatraju da je moguće da je reč o pokušaju skrivanja novca od nadležnih vlasti.

Huan Karlos (82) smatra se zaslužnim za pomoć Španiji da mirnim putem obnovi demokratiju u zemlji, nakon smrti diktatora Franciska Franka 1975. godine.

Međutim, Huan Karlos je, okružen skandalima poslednjih godina svoje vladavine, abdicirao u korist sina 2014. godine, čime je izgubio imunitet koji se ustavom Španije garantuje šefu države.

Tanjug

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare