Spaljena policijska stanica, Tramp prijeti vojskom - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Spaljena policijska stanica, Tramp prijeti vojskom

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je da će izvesti vojsku na ulice, nedugo pošto su demonstranti u Mineapolisu probili ogradu i zapalili policijsku stanicu u tom gradu.

Policajci u Mineapolisu pobegli su iz stanice pošto su demonstranti probili zaštitnu ogradu i polupali prozore trećeg dana rasnih nereda izazvanih ubistvom crnca Džordža Flojda, koga su četvorica belih policajaca ugušila tokom hapšenja.

Demonstranti, koji su nosili transparente na kojima je pisalo “Nema pravde, nema mira”, zapalili su policijsku stanicu, što predstavlja kulminaciju trodnevnih nereda tokom kojih je u Mineapolisu stradalo nekoliko velikih tržnih centara i stambeno naselje.

Dok su vatrogasci gasili požare, američki predsednik Donald Tramp optužio je gradonačelnika Džejkoba Freja da je “levičarski slabić” i zapretio da će poslati vojsku da uspostavi red u tom gradu.

Policijska stanica je nestala u plamenu nedugo pošto su predstavnici tužilaštva saopštili da još uvek nisu načisto da li će biti podignuta optužnica protiv policajca koji je kolenom ugušio Džordža Flojda.

“Nema pravde, nema mira”, parola je, kako javlja lokalni Star tribjun, koja je nastala kao izraz odlučnosti demonstranata da ne prekidaju nasilne proteste sve dok četvorica policajaca ne budu izvedeni pred lice pravde.

Policajci su u prethodnih nekoliko dana neprestano bili na meti učesnika protesta, koji su ih gađali petardama i flašama.

Policija je u nekoliko navrata na demonstrante ispaljivala patrone suzavca i gumene metke, a protesti su se u poslednja 24 časa proširili i na Njujork, Denver, Feniks i Kolambus.

Da stvar u Mineapolisu bude komplikovanija, vatrogascima je trebalo prilično dugo da dođu na mesto požara, strahujući za sopstvenu bezbednost.

U pokušaju da povrate kontrolu nad gradom, vlasti države Minesota su u Mineapolis uputile oko 500 pripadnika Nacionalne garde, čiji su pripadnici tokom poslednje decenije boravili u BiH i na Kosovu.

Za sada, međutim, nema izveštaja o broju povređenih u neredima, osim što je policija u noći između srede i četvrtka, nedaleko od mesta na kojem su izbili neredi, pronašla muškarca ranjenog u nogu.

Vatrogasci su bili angažovani na gašenju nekoliko desetina požara u kojima je u manjoj ili većoj meri uništeno 170 prodavnica.

(Agencije)

Danas objavljeno

Vozio pijan i pod zabranom skrivio tešku nesreću: Vozaču ubici iz Kotor Varoša četiri godine robije

M.

EU se ne šali, pala paprena kazna: Milion evra dnevno

M.

Mijenjaju se uslovi za starosnu penziju u Srpskoj

M.

Ostavite komentar