Spajk Li ponovo svjedoči istoriji; Novim filmom “Da 5 Bloods” govori o Vijetnamskom ratu - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Spajk Li ponovo svjedoči istoriji; Novim filmom “Da 5 Bloods” govori o Vijetnamskom ratu

Spajk Li već duže od trideset godina gleda direktno u kameru

Setite se njegovih najpoznatijih likova – Marsa Blekmona, iz filma “She’s Gotta Have It” iz 1986; serije reklama za Najki sa Majklom Džordanom; ili Mukija iz “Uradi pravu stvar” – i shvatićete da se oni suočavaju direktno sa vama. Ovo je omiljeni stav Spajka Lija: pravo u facu. Čak i kada ste s njim na video-pozivu, lako je to videti.

Režiser se izolovao u svojoj kući još u martu, kada je koronavirus zatvorio Njujork. Njegov jedini kontakt sa spoljnim svetom bio je njegov motor, koji je vozio svakog jutra, noseći masku. Uveče bi večerao sa svojom suprugom Tonjom i dvoje dece, Sačel i Džeksonom. Kao 63-godišnji Afroamerikanac, Li je u visokorizičnoj grupi.

“Zato svoje crno dupe držim u kući”, kaže on.

Li je proveo skoro četiri decenije i snimio više od trideset godina u kojima se obračunava i suočava sa razuđenim i brutalnim tokom istorije. Sada, usred ove globalne pošasti, i sa novim filmom “Da 5 Bloods” koji govori o Vijetnamskom ratu, on ponovo svedoči istoriji – sada je stariji, mnogo zamišljeniji nego ranije, ali jednako nezajažljiv, uprkos zaostavštini kakva nema mnogo takmaca u modernom američkom filmu, piše Nedeljnik.

“Dan nakon što sam osvojio Oskara, seo sam u avion i zaputio se u Tajland”, kaže on, prisećajući se snimanja filma “Da 5 Bloods”, koji će imati premijeru 12. juna na Netfliksu. Tonja je donela statuu kući – bio je to njegov prvi takmičarski Oskar, za najbolji adaptirani scenario za film “BlacKkKlansman” (2018) – i smestila je uz onaj počasni Oskar koji je dobio 2015. godine.

Danas objavljeno

Ko će postati prvi bilioner na svijetu?

Zeljka

Top 20 najboljih mjesta u Evropi za porodični odmor

Zeljka

Pjevačica na meti kritika zbog vrelih scena sa Rijaninim bivšim

Zeljka

Ostavite komentar