11. Augusta 2022.

SpaceX uspješno obavio statički test prototipa rakete Super Heavy

Big Portal

Mjesec dana nakon neuspjelog pokušaja SpaceX je ovog puta uspješno obavio statički test prototipa rakete Super Heavy. Riječ je o prototipu Booster 7, koji je testiran aktiviranjem samo jednog Raptor motora na lansirnoj rampi. Motor je bio aktivan nekoliko sekundi, a inžinjeri su dobili važne podatke o njegovim performansama.

https://twitter.com/SpaceX/status/1557187138352861186

Inače, Booster 7 je opremljen s 33 Raptor motora, odnosno njegove druge verzije, a njihov zadatak je da lansiraju prvu i gornju fazu sistema koju čini letjelica Starship. Tokom prethodnog statičkog testiranja booster se zapalio na lansirnoj rampi. Šef SpaceX-a Elon Musk je tada putem Twittera saopšio da je uzrok problema bio spin start test, kao i da kompanija više neće obavljati spin start test sa svih 33 motora odjednom.

Osim testiranja Boostera 7, SpaceX je obavio i statički test dva od šest Raptor motora Starshipa 24. To je aktuelni prototip za lansiranje gornje faze sistema, koji će letjeti u svemir tokom prvog orbitalnog testnog leta.

Još uvijek nije poznato kada će kompanija poslati Starship u orbitu prvi put u historiji, no vjerovatno će prije toga obaviti još testova uključujući statičko testiranje više Raptor motora.

Izvor: Klix

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare