11. Decembra 2022.

SpaceX-u odobreno lansiranje 7.500 Starlink satelita

Big Portal

Ogroman broj Starlink satelita, mogao bi da izazove povećanje rizika od sudara

SpaceX je prvo tražio od Federalne komisije za komunikacije dozvolu za postavljanje 29.988 Starlink satelita druge generacije još 2020.godine. FCC je sada odobrila zahtev SpaceX-a delimično.

Komisija je kompaniji odobrila izgradnju, postavljanje i upravljanje do 7.500 satelita druge generacija na visinama od 525 km, 530 km i 535 km. U svom saopštenju, FCC je navela da će ova odluka omogućiti SpaceX-u da obezbedi širokopojasni internet korisnicima širom sveta, čak i onima koji žive u udaljenim oblastima.

Međutim, FCC za sada ograničava broj satelita koje SpaceX može da rasporedi. Komisija brine zbog orbitalnog otpada i bezbednosti u svemiru. Komisija navodi da če ograničenje pomoći u održavanju bezbednog svemirskog okruženja i zaštiti drugih satelitskih i zemaljskih operatera. Nekoliko kompanija, čak i NASA, ranije su izrazile zabrinutost u vezi s planom SpaceX-a da rasporedi dodatnih 30.000 satelita, obzirom da je FCC kompaniji već dala dozvolu za lansiranje 12.000 Starlink satelita prve generacije.

NASA-inom pismu komisiji, NASA ukazuje na potencijalni uticaj proširene konstelacije na nauku i misije svemirskih letova. Ogroman broj Starlink satelita, mogao bi da izazove povećanje rizika od sudara.

Šef kompanije, Elon Musk ranije je otkrio da će sateliti Starlink druge generacije biti mnogo veći od svog prethodnika. Takođe, on je naveo da će morati da budu lansirani na lansirnoj raketi kompanije Starship. Jedan od razloga zašto su veći je taj što poseduju masivne antene koje omogućuju komunikaciju direktno sa telefonima na Zemlji.

Saradnja koju su T-Mobile i SpaceX objavili u avgustu zavisiće od Starlink-ovih satelita druge generacije. Kompanije imaju za cilj da svojim partnerstvom obezbede povezanost i pristup internetu bilo gde na Zemlji.

Izvor: Engadget/PCpress

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare