SpaceX sve bliži da svojim satelitima pokrije internetom svaki deo Zemlje - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

SpaceX sve bliži da svojim satelitima pokrije internetom svaki deo Zemlje

Govoreći na digitalnoj konferenciji operativni direktor SpaceX-a, Gvinne Shotvell je najavila da bi sateliti kompanije Starlink mogli da ostvare “potpunu (globalnu) povezanost” za samo još pet lansiranja.

Iako još nije potpuno jasno šta to podrazumeva, to je impresivno dostignuće za satelitsku konstelaciju koja je tek prošlog leta počela da nudi registracije u beta verziji.

Dan nakon što je Shotvell govorila, SpaceX je završio svoje 23. lansiranje Starlink-a, čime je ukupan broj satelita koji trenutno kruže u sazvežđu dostigao 1.369, a nekih 490 ih je do sada pokrenuto samo u ovoj godini. Na osnovu trenutnih planova kompanije, procenjuje se da bi Starlink mogao da obezbedi neprekidnu pokrivenost 99 posto ljudi na Zemlji do kraja septembra – zadatak za koji bi trebalo oko 1.700 operativnih satelita.

Naravno, bez pojašnjenja šta to Shotvell ili SpaceX smatraju globalnim pokrivanjem, raspored bi se mogao promeniti. U videu ispod je lansiranje Falcon 9 rakete od 07. aprila koja je u orbitu odnela još 60 Starlink satelita. Oni su trenutno u vazduhu, raširili su svoje solarne panele i uz pomoć potiska odvojili se jedni od drugih, pojedinačno se upućujući ka svojim pozicijama.

Danas objavljeno

Windows 95 ikonice odlaze u istoriju

Vanja A

Samsungove laptopove sa Exynos-om možemo očekivati krajem 2021. godine

Vanja A

Apple nije namjerno obavjestio 128 miliona iPhone korisnika o ukradenim podacima

Vanja A

Ostavite komentar