SpaceX Starlink internet od sada je dostupan na svim kontinentima - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

SpaceX Starlink internet od sada je dostupan na svim kontinentima

SpaceX je napravio odlučujući napredak u pogledu lansiranja svojih Starlink satelita u Zemljinu orbitu, a izvršni direktor SpaceX-a Ilon Mask, nedavno je najavio kako je internet konekcija od sada dostupna na svim kontinentima, širom planete.

Prvi Starlink satelit lansiran je još 2019. godine i od tada je u Zemljinu orbitu poslato više od 3.000 satelita koji pružaju internet pristup pojedincima koji žive u zabačenim mestima, pa čak i ratom pogođenoj Ukrajini. SpaceX ne planira da se zaustavi na samo nekoliko hiljada Starlink satelita, pošto je kompanija nedavno dobila regulatorno odobrenje za lansiranje 12.000 satelita, uz mogućnost da međunarodni regulatori daju Masku odobrenje za ukupno 30.000 satelita.

Starlink se neće koristiti samo za kućni pristup internetu u teško dostupnim i udaljenim oblastima jer je SpaceX najavio nove planove, da omogući Starlink internet tokom krstarenja, u avionima, pa čak i vozilima. Prvobitno je Ilon Mask izjavio da je suština plana kompanija SpaceX i T-Mobile da omoguće korisnicima mobilnih telefona internet pristup preko Starlink-a.

Antarctica_Starlink.jpg

U međuvremenu su ambicije postale mnogo veće, a Mask je na svom Twitter nalogu proslavio nedavno lansiranje SpaceX Falcon 9 rakete koja je u orbitu odnela dodatnih 54 Starlink satelita. Štaviše, Mask je na Twitter-u objavio kako je Starlink sada aktivan na svim kontinentima, a mogućnost konekcije  se proteže čak do Antarktika. Istraživači stacionirani na stanici McMurdo, koja je deo Antarktičkog programa SAD, dobili su Starlink terminal koji će koristiti za veći propusni opseg i bolju povezanost koji se koriste u svrhu naučnog rada.

Kako prenosi NewAtlas, Starlink je postao dostupan istraživačima koji borave na Antarktiku i omogućio lasersku vezu među satelitima u orbiti. Laserske veze između satelita, eliminišu potrebu za zemaljskim relejnim stanicama, čineći internet vezu mogućom u tako surovom i udaljenom okruženju kao što je Antarktik.

Benchmark.

Danas objavljeno

Apple će naredne godine predstaviti preklopni iPad

Vanja A

Otkriven propust koji omogućava hakovanje Facebook šifre

Vanja A

Samsung Galaxy S23 stiže sa novim operativnim sistemom, evo šta nas očekuje

Vanja A

Ostavite komentar