5. Juna 2019.

SpaceX radi na rješenjima koja će omogućiti da ljudi krenu ka Marsu

Big Portal

Glavni inženjer za marsovska putovanja koja planira kompanija SpaceX – Paul Wooster – pružio je nove uvide u planove za osvajanje Crvene planete, te tokom svoje prezentacije na samitu Humans to Mars rekao da kompanija planira da ljude pošalje na Mars do 2025. godine.

Tokom izlaganja je istakao da eksperte u kompaniji čeka još mnogo posla dok letelice Starship i Super Heavy booster ne budu bile u stanju da ljudska bića ponesu ka Marsu, a fokus je trenutno na skraćivanju procesa, te smanjivanju broja koraka koji su neophodni da bi se poletelo ka Crvenoj planeti. Jedna od tih mera je i povećavanje kapaciteta letelica, a tako da mogu da ponesu veće količine tereta, pa se, na primer, planira da Starship na Mars ponese više od 100 tona tereta. Tako bi prve misije mogle da naprave bolje temelje, i ponesu više opreme, rezervnih delova, te elemenata koji su neophodni za osnovnu infrastrukturu.

Najveći problem je u tome što se kompanija fokusira samo na transport, te ne brine o drugim problemima, poput prostora za dugoročno skladištenje hrane, prikupljanja resursa na novoj planeti, te sprovođenja naučnih eksperimenata koji bi trebalo da odgovore na ona pitanja koja su još uvek misterija.

Načini za pronalaženje i korišćenje resursa na Marsu ključni su element misije, budući da bi čitav projekat učinili jednostavnijim i manje zahtevnim. Pored toga, smatra se da bi i plan o povratku na Zemlju doneo mnoge prednosti, te značajno smanjio troškove misije. Upravo zbog toga SpaceX traži partnere koji bi se bavili delom misije koja se fokusira na povratak, ali i drugim segmentima, poput energije, naseobina, nauke, skladišta za hranu.

Energija je svakako jedan od najkompleksnijih problema, pa se smatra da bi nuklearna energija mogla da bude najbolje rešenje koje bi omogućilo napajanje tokom 500 dana boravka na Marsu. Kao drugo rešenje nudi se solarna energija, ali je problem to što bi za generisanje neophodne količine energije bilo potrebno oko 600 kvadratnih metara solarnih ploča, te to što je površina Marsa nezahvalna za prikupljanje solarne energije, budući da je planeta udaljena od Sunca, česte su peščane oluje, te postoji velika razlika između dnevnih i noćnih temperatura.

Pored pomenutih, tu su i problemi koji se tiču goriva za letelice, pijaće vode, sletanja i poletanja, te mnogi drugi, tako da ostaje da se vidi koliko će SpaceX napredovati na ovom putu u narednih 6 – 7 godina.

Izvor: Ars Technica

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare