SpaceX gotovo udvostručio cijenu Starlinka u Ukrajini - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

SpaceX gotovo udvostručio cijenu Starlinka u Ukrajini

Kompanija SpaceX je gotovo udvostručila cijenu Starlink satelitskog terminala u Ukrajni, piše Financial Times.

Veliki rast cijene zabilježen je nakon povećanja potražnje za SpaceX-ovim satelitskim uređajima, kao i nakon ciljanih ruskih napada na ukrajinsku električnu mrežu koji su uzrokovali pad komunikacijskih mreža. O poskupljenju su pretplatnici u Ukrajini obaviješteni putem emaila. Ipak, cijena je ipak niža od prvobitne koja je iznosila 100 dolara, a koja je smanjena u augustu zbog “uvjeta na lokalnom tržištu”. Poređenja radi, terminal u SAD-u košta 599, a mjesečna pretplata 110 dolara.

Cijena Starlink terminala u Ukrajini se povećava s 385 na oko 700 dolara, dok će mjesečna pretplata od 29. decembra umjesto 60 koštati 75 dolara.

Poskupljenje pogađa individualne korisnike tako da nije jasno da li će se to odnositi i na ukrajinsku vladu koja je dobila Starlink terminale od različitih donatora poput SpaceX-a i NATO-a. Cijene Starlink interneta su povećane i u susjednoj Poljskoj, ali su ostale nepromijenjene u većem dijelu Evrope.

Satelitski internet je omogućio Ukrajini da zadrži pristup internetu uprkos ruskoj invaziji koja je počela 24. februara. Od tada je ukrajinska vojska koristila donirane Starlink jedinice za komunikaciju u područjima gdje je mobilna mreža nedostupna.

Ukrajina trenutno pokušava ponovo uspostaviti usluge koje su prekinute ciljanim ruskim bombardovanjem. Rusi su pokušali onesposobiti ukrajinsku energetsku mrežu, što je utjecalo na lokalne mobilne i komunikacijske mreže. Starlink koristi direktnu satelitsku konekciju za isporuku signala i nije podložan napadima, a zbog toga ga koriste i mnogi civili u područjima oslobođenim od ruskih snaga kako bi održavali ključne komunikacije. Stoga je i potražnja za terminalima povećana u proteklim sedmicama.

Povećanje cijena bi moglo biti dio plana SpaceX-a da nadoknadi prethodne gubitke koji su rezultat finansiranja Starlink terminala poslanih ukrajini. SpaceX je zatražio od Pentagona da plati dodatne Starlink terminale za Ukrajinu još u septembru, kao i da pokrije tekuće troškove. Direktor kompanije Elon Musk je kazao da je SpaceX gubio 20 miliona dolara mjesečno kako bi održavao uslugu, međutim, kasnije je odustao od svog zahtjeva te je obećao da će nastaviti finansirati satelitski internet u Ukrajini uprkos tome što kompanija gubi novac.

Danas objavljeno

ChatGPT je najbrže rastuća internet aplikacija svih vremena

Zeljka

Netflix se “ispalio”

Zeljka

Korisnici će uskoro saznati kako TikTok koristi njihove podatke da bi ih kontrolisao

Zeljka

Ostavite komentar