4. Aprila 2022.

Sony najavljuje kupovinu još razvojnih studija

Big Portal

U vlasništvu ovog giganta trenutno su imena poput Obsidian, 343 Industries, Double Fine Productions, kao i mnogi drugi. Nakon akvizicije kompanije Bethesda za 7.5 milijardi dolara, na red je došao Activision Blizzard za nestvarnih 68.7 milijardi dolara. Megalomanski u najmanju ruku.

Sa druge strane, kompanija Sony je, makar u početku, zauzela drugačiji pristup. Dakle, nema megalomanije, radi se sa pouzdanim i manjim razvojnim timovima koji mahom imaju odrešene rule i punu podršku ove kompanije u razvoju svojih naslova za PlayStation konzole. Tako su, od skora, u vlasništvu ove kompanije razvojni studiji srednje i manje veličine, poput Bluepoint Games, Housemarque, novoosnovani Haven Studios, Nixxess Software, Firespite, i drugi. Jednostavno, ova kompanija do sada nije trošila ogromne količine novca na kupovinu velikih kompanija, ako izuzmemo malo skuplji Bungie, sa kojima je Sony i dalje u pregovorima.

U ovom trenutku, i dalje nema konkretnih navoda o tome da li bi kompanija Sony bila zainteresovana da krene u lov na neke kompanije koje vreme više desetina milijardi dolara. Međutim, izvršni direktor Sony Interactive Entertainment, dela kompanije Sony koja se bavi video igrama i kopnzolama, dotakao se trenutnog stranja u industriji video igara. Iz njegove perspektive, kompanija Sony će nastaviti da niže uspehe u ekskluzivnim naslovima za PlayStation konzole, ali će isto tako i nastaviti da kupuje nove razvojne studije i da ih stavlja pod svoje okrilje. Prema njegovim rečima, “Tokom 2021. godine, kupili smo pet rezvojnih studija. Trenutno smo u pregovorima sa kompanijom Bungie, a planiramo još akvizicija”.

Ovo se uklapa sa dostupnim navodima prema kojima kompanija Sony želi da napravi 10 live-service online video igara do marta 2026. godine. Trenutno, studiji koje ova kompanija poseduje nisu specijalizovani za razvoj takvi, pa bi to mogao da bude smer u kom će ova kompanija krenuti tokom svojih nastupajućih pregovora. Glasine kažu da bi sledeće kompanije koje bi Sony mogao da kupi Deviation Studios i Firewalk Studios, ali ostaje da se vidi.

Na kraju, govori se i o nekim ozbiljnijim i zanimljivijim kupovinama, jer postoje indicije da bi kompanija Sony mogla da kupi neke od poznatih japanskih razvojnih studija, poput CAPCOM-a, Square Enix-a, SEGA-e, ili KONAMI-ja. Za sada, zvaničnih navoda nema, ali bi kupovina bilo kojih od ovih studija bila veoma dobar poslovni potez za Sony. A borba traje li traje.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare