ŠON KONERI PROSLAVIO 90. ROĐENDAN: Škotski glumac i prvi tajni agent 007 ušao u desetu deceniju života - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

ŠON KONERI PROSLAVIO 90. ROĐENDAN: Škotski glumac i prvi tajni agent 007 ušao u desetu deceniju života

ŽILAVA je ta generacija 1930, prvo je Džin Hekman, pa onda Klint Istvud, a juče i Šon Koneri, napunio 90 godina. Škotski glumac i producent, koji je prvi zaigrao tajnog agenta Džejmsa Bonda 1962. u filmu “Doktor No”, i sa 90 godina je opasno zavodljiva ikona muškosti.

Na mnogim listama proglašen je za najvećeg muškarca 20. veka. Majka mu je bila pralja, a otac vozač kamiona i bili su veoma siromašni. Kao dečak, Šon je ribario u kanalu koristeći mamine najlon čarape, ali je kasnije u intervjuima izjavljivao da nikada nije dozvolio da ga skromni početak sputa u životu. Sa 13 godina se ispisao iz škole, raznosio je novine i mleko, bio šegrt kod lokalnog mesara, a kasnije je radio u rudniku. Pune tri godine je služio u Kraljevskoj mornarici, krajem četrdesetih, i tada je uradio dve tetovaže – “Škotska zauvek” i “mama i tata”. Radio je kao model, predstavljao Škotsku 1950. na izboru za mistera univerzuma i osvojio treće mesto, posle čega počinje da dobija uloge u pozorištu i na televiziji. Glumio je u filmovima “Nesalomivi” (za ulogu irskog policajca Malonea je dobio svoj jedini Oskar), “Marni”, “Ime ruže”, “Lov na Crveni oktobar”, “Indijana Džons i poslednji krstaški pohod”… Svoj honorar od filmova “Robin Hud: Princ lopova” i “Dijamanti su večni”, dao je u humanitarne svrhe. Titulu viteza dobio je 2000, a poslednju ulogu glavnog junaka u animiranom filmu “Gospodin Bili” snimio je 2003.

Ženio se dva puta – prvi put sa Dajanom Silentom, sa kojom ima sina Džejsona koji je takođe glumac, a drugi sa Mišel Rokenburn sa kojom je još u braku. Član je Nacionalne partije Škotske koja se zalaže za otcepljenje Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva. Trenutno živi na Bahamima i zarekao se da će se vratiti u Škotsku onog dana kada ona bude bila nezavisna. Jednom prilikom je izjavio da Srbi imaju mnogo toga zajedničkog sa Škotima:

– Verni su svojoj tradiciji i duboko je poštuju. Mogli bi i stotinu godina da žive pod nečijom packom, ali nikada ne bi zaboravili svoj identitet. Poseduju izuzetnu gostoprimljivost i vole sve koji ih posećuju. Sa druge strane, isto su tako tvrdoglavi i teško menjaju mišljenje, a prema ženama ne pokazuju preteranu nežnost.

Koneri piše poeziju, ali ne dozvoljava nikom da je pročita. Zanimljivo je da je odbio ulogu čarobnjaka Gandalfa u trilogiji “Gospodar prstenova”, jer ga je mrzelo da se zbog snimanja seli na Novi Zeland. Dvaput je odbio ulogu u “Matriksu” i tvrdi da mu ni dan-danas nije jasno o čemu se radi u tom filmu, kao i u “Gospodaru prstenova”.

DžEJMS BOND SA PERIKOM

ZA mnoge jedini pravi Džejms Bond je upravo Koneri. Interesantno je da je on u svih sedam filmova u kojima je igrao tajnog agenta 007 (“Doktor No”, “Iz Rusije s ljubavlju”, “Goldfinger”, “Operacija Grom”, “Samo dvaput se živi”, “Dijamanti su večni” i “Nikad ne reci nikad”) nosio periku, jer je kosu počeo da gubi u 21. godini. U privatnom životu nikada nije nosio periku, ni tupe. Nekoliko puta je bio u životnoj opasnosti, pretili su mu partneri glumica sa kojima je igrao, pravili mu zasede, a na snimanju “Iz Rusije s ljubavlju”, helikopter je proleteo tik iznad njega i zamalo ga obezglavio.

novosti.rs

Danas objavljeno

Podijelila javnost svojom novom fotografijom: Glumica jedva stala u korset

Zeljka

“Kad se sretnu dva Mjeseca”: Adriana Lima pokazala potpuno golu pozadinu

Zeljka

Černobilj, losos i pica: Izvinjenje televizije zbog neprikladnog predstavljanja država

Zeljka

Ostavite komentar