8. Maja 2022.

Šolc: Rusija ne smije da diktira mirovni sporazum u Ukrajini

Big Portal

Šolc je naglasio da “Ukrajina to ne bi prihvatila, a ne bismo ni mi”, rekao je Šolc u govoru koji je emitovan na nemačkoj televiziji.

Kancelar je rekao da je “duboko uveren” da predsednik Vladimir Putin neće pobediti u sukobu koji je počeo 24. februara.

“Ukrajina će pobediti. Sloboda i bezbednost će pobediti, kao što su sloboda i bezbednost trijumfovali nad ropstvom, nasiljem i diktaturom pre 77 godina”, dodao je Šolc.

Nemački kancelar je takođe podsetio kako su se Rusi i Ukrajinci nekada zajedno borili i podneli velike žrtve da bi pobedili nemački “ubilački nacionalsocijalizam”.

Ali sada “Putin želi da pokori Ukrajinu, uništavajući njenu kulturu i identitet i čak izjednačava svoj varvarski agresijski rat sa borbom protiv nacionalsocijalizma. Ovo je zlonamerno falsifikovanje istorije. Naša je dužnost da to jasno kažemo, “, rekao je nemački kancelar.

Šolc je takođe govoro o četiri jasna principa u nemačkoj spoljnoj politici u vezi sa ratom.

“Prvo, nema nemačke jednostrane akcije! Šta god da radimo, koordiniramo na najbliži mogući način sa našim saveznicima. Drugo, u svemu što radimo, moramo da vodimo računa o održavanju sopstvene odbrambene sposobnosti. Treće, nećemo bilo šta što šteti nama i našim partnerima više od Rusije. I četvrto, nećemo doneti nikakvu odluku koja bi učinila da NATO postane zaraćena strana”, rekao je Šolc.

Ali, pozivajući se na pritisak na Nemačku da ubrza prelazak sa uvoza ruskog prirodnog gasa, Šolc je rekao “mi ne činimo jednostavno sve što se od nas traži”, dodajući da se “zakleo da će sprečiti bilo šta što šteti nemačkom narodu. To uključuje zaštitu naše zemlje i naših saveznika od opasnosti”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare