Šolc najavio preokret vijeka u Njemačkoj - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Šolc najavio preokret vijeka u Njemačkoj

Njemački kancelar Olaf Šolc je u prvom vladinom obraćaju građanima dao do znanja da zemlji predstoji veliki preokret u društvenom, ekonomskom i kulturnom smislu. Obećao je i brži put do njemačkog pasoša.

 • Iza nas je 250 godina u kojima se naše blagostanje temeljilo na sagorijevanju uglja, nafte i gasa. Sada imamo 23 godine ispred sebe, u kojima se moramo i želimo oprostiti od fosilnih goriva – rekao je kancelar Olaf Šolc tokom prvog obraćanja nove njemačke vlade pred parlamentom.

Njemačka mora da bude klimatski neutralna do 2045. godine. Naša vlada ima obaveze prema Pariskom klimatskom sporazumu i doprinijeće njegovom uspjehu.

 • To znači da je pred nama najveća transformacija industrije i privrede u narednih najmanje 100 godina – rekao je on

Kako piše Dojče vele, Šolc je uvjeren da će energetska transformacija i prelazak na klimatski prihvatljivije alternativne oblike energije biti uspješan.

Da bi se to dogodilo, Njemačka do 2030. godine mora više nego da udvostruči proizvodnju obnovljive električne energije. Do tada bi 80 posto potražnje za električnom energijom trebalo da dolazi iz obnovljivih izvora.

 • Ovo je ogroman zadatak. Ali, čvrsto sam uveren da ćemo uspjeti – rekao je političar SPD-a.

Prosperitet zemlje zavisi od njene sposobnosti da izgradi infrastrukturu za klimatski neutralno doba. To postaje posebno jasno u oblasti snabdijevanja energijom, rekao je Šolc.

Šolcova “vlada progresa”

Ova vlada je vlada socijalnog i kulturnog napretka ali prije svega tehničkog napretka, rekao je novi kancelar. Samo sa njim Njemačka može da postane klimatski neutralna i drži korak sa globalnom konkurencijom.

Nova savezna vlada dosljedno će ići putem obnove i transformacije na svim nivoima, najavio je Šolc.

“Moć napretka” posebno je vidljiva u pandemiji, dodao je šef vlade. Vakcina protiv virusa korona razvijena u Njemačkoj spasila je živote miliona ljudi širom svijeta. Cjepivo Biontek je “najbolji dokaz da pametan napredak, pametne inovacije i pametna modernizacija čine svijet boljim mjestom za život”.

“Nema ograda u borbi s pandemijom”

S obzirom na pandemiju virusa korona, Šolc je ponovio cilj koji glasi: do kraja godine Njemačka će dostići brojku od 30 miliona podijeljenih vakcina, bilo kao prva, druga ili treća doza.

Od 18. novembra već je vakcinisano 19 miliona ljudi. Sada se, u danima koji slijede, moraju vakcinisati i ostali. To je jedini način na koji Njemačka ovaj talas korone može da prebrodi, rekao je Šolc.

 • Vlada neće mirovati nijednog trenutka, a mi ćemo podržavati svaku moguću polugu dok svi ne vratimo svoje nekadašnje živote i sve naše slobode – nastavio je kancelar. Njegov kabinet će preduzeti sve što je u njegovoj moći.
 • Učinićemo sve što je potrebno, nema crvenih linija niti ograda za saveznu vladu – rekao je on.

Otpor ekstremističkoj manjini

Političar SPD-a takođe je ohrabrio građane rekavši da se kriza može prebroditi.

 • Da, biće bolje, s najvećom odlučnošću ćemo se boriti protiv ove pandemije i da, pobijedićemo – rekao je on.

Međutim, nema vremena za gubljenje. Šolc je priznao da je u ovim “mračnim danima” ponekad bilo teško ne klonuti duhom. Nikom nije dobro u ovim vremenima, čak ni njemu samom.

 • Znam da držanje razmaka i osjećaj sreće ne idu jedno uz drugo – rekao je on.

U tom kontekstu, kancelar je oštro kritikovao negatore pandemije.

 • U Njemačkoj postoji mala, ekstremistička i razularena manjina koja se tokom pandemije ne samo okrenula od nauke, racionalnosti i razuma, nego i od države, društva, demokratije i zajednice – rekao je on.

Šolc je najavio da će se odlučno suprotstaviti tendencijama radikalizacije u društvu.

 • Nećemo trpjeti sitnu manjinu razularenih ekstremista koji pokušavaju da nametnu svoju volju cijelom našem društvu – rekao je.

Toj “maloj manjini” ćemo se suprotstaviti svim demokratskim sredstvima i sredstvima pravne države. “Naša demokratija je obrambena demokratija“, rekao je Šolc.

Istovremeno, Šolc se zauzeo za veću društvenu koheziju.

 • Јedna od velikih snaga naše zemlje i ujedno jedan od najvažnijih preduslova našeg privrednog uspjeha oduvijek je bila naša socijalna složnost – rekao je.

Ova solidarnost u društvu sada je ugrožena. Stoga ponovno moramo ponovo vratiti “poštovanje, uvažavanje i poštovanje drugoga”, rekao je on.

Protiv rasizma i seksizma, za racionalnu migraciju

Građanima stranog porijekla u Njemačkoj, Šolc je obećao veću participaciju u društvu.

 • Ovdje govorimo o gotovo četvrtini našeg stanovništva – rekao je on. Njemačka je useljenička zemlja, ali mora postati još bolja zemlja po pitanju integracije. Problemi ovog vremena mogu se prevladati samo ako “ne izgubimo društvenu koheziju – naglasio je kancelar.

U politiku respekta prema drugom spada konsekventna borba protiv rasizma, seksizma i svih drugih oblika diskriminacije.

Ova politika takođe uključuje i lakši put do njemačkog državljanstva.

Brže dobijanje nemačkog pasoša bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude moguće poslije pet godina.

 • Sprovodićemo razumnu migracijsku politiku koja promoviše legalno i smanjuje neregularno useljavanje – rekao je on i objasnio da to uključuje brze postupke obrade zahtjeva za azilom i dobre izglede za one koji su ovdje dobro integrisani, ali i dosljedno vraćanje kriminalaca i onih koji predstavljaju pretnju u zemlje porijekla, objasnio je Šolc.

Opozicija puna kritike

Vođa opozicije, demohrišćanin Ralf Brinkhaus kritikovao je sadržaj i stil vladinog izvještaja.

 • U prvom vladinom izvještaju ne očekujem od saveznog kancelara da iznese detalje koalicionog sporazuma, nego da predoči široku perspektivu – rekao je šef zastupničkog kluba Unije CDU/CSU.
 • Za napredak i budućnost potreban je entuzijazam. Taj entuzijazam nisam video u posljednjih 90 minuta – rekao je Brinkhaus.

Političar CDU-a ponudio je podršku svoje parlamentarne grupe u borbi protiv pandemije – čak i ako su to nepopularne mjere.

Brinkhaus je takođe naglasio da poštovanje i spremnost na saradnju “nisu jednosmjerna ulica”.

 • Demokratiji je potrebna jaka opozicija na ravnopravnoj osnovi – rekao je on i dodao da “u redovima opozicije neće biti koalicija”.
 • Iz raznih razloga nećemo raditi sa strankama Levice i AfD – rekao je Brinkhaus.

Izvor: Dojče vele

Danas objavljeno

Danas u Pragu neformalni Samit EU

M.

Svijet najbliži nuklearnom Armagedonu od kubanske krize

M.

Las vegas: U Napadu nožem kod kazina 2 osobe ubijene

M.

Ostavite komentar