Šolc bijesan na saveznike u EU: Sebični ste - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Šolc bijesan na saveznike u EU: Sebični ste

Nemački kancelar oštro je kritikovao članice EU zbog nacionalnog veta koji ulažu kada je reč o bezbednosnim pitanjima.

Evropska unija više ne može sebi priuštiti da pojedine članice iz sebičnih razloga ”ulažu nacionalni veto” kada se odlučuje o njenoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, ako želi da zadrži vodeću ulogu u globalnoj politici, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Zbog ”rata Moskve u Ukrajini” Evropa mora da se što pre ujedini, a to povećava pritisak da se okončaju ”sebične blokade” evropskih odluka pojedinih država članica, naveo je Šolc u članku koji je danas objavio list Frankfurter alemanje, prenosi Rojters.

„Jednostavno više ne možemo sebi da priuštimo nacionalni veto, na primer u spoljnoj politici, ako želimo da nas konkurentske velike sile i dalje poštuju“, dodao je on, prenosi britanska agencija.

Šolc je negirao optužbe Kijeva i drugih zapadnih saveznika da Nemačka nije zauzela lidersku poziciju u rešavanju ukrajinske krize i dodao da bi članice G7 i druge zemlje mogle da pokušaju da zajedno pronađu rešenja za svetsku prehrambenu krizu, klimatske promene i pandemiju.

Naveo je i da će Nemačka u narednim mesecima dati predloge za zajedničku evropsku migracionu politiku, izgradnju sistema evropske odbrane, ostvarivanje tehnološkog suvereniteta i stabilnosti demokratije, navodi Rojters.

Izvor: Tanjug
Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

Danas objavljeno

Drama u centru Sarajeva: Pucali na autobus, putnici prestravljeni pobjegli

Vanja A

Ustavni sud BiH ukinuo Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Vanja A

Dodik: Srpska će uspostaviti agenciju za lijekove

Vanja A

Ostavite komentar