Solarne ploče iznad autoputeva postaju realnost - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Solarne ploče iznad autoputeva postaju realnost

Mlada kompanija Energypier, sa sedištem u mestu Baar u Švajcarskoj, ima rješenje – želi da pokrije deonice autoputa u Švajcarskoj solarnim ćelijama i kasnije ih dopuni vetroturbinama.

Kako piše Revija HAK, već postoje i dva projekta: jedan u Valaisu na ravnoj deonici A9 od 1,6 kilometara blizu Fullya. Tamo će biti instalirano 47.000 solarnih panela koji će generisati oko 20 gigavat sati električne energije godišnje. Drugi projekat se nalazi u ciriškom kantonu. Tamo Energypier želi da pokrije deonicu A 4 u Knonaueramtu, u tri dela ukupne dužine 2,5 kilometra, između Affolterna am Albisa, Mettmenstettena i Knonaua. To bi moglo da proizvede električnu energiju za 20.000 domaćinstava.

Solarne ploče

Međutim, takvi solarni krovovi za autoputeve su skupi. Za složeniji sistem predviđen u Zürich Säuliamtu troškovi se procenjuju na oko 75 miliona švajcarskih franaka. U prvoj fazi to će finanasirati različiti privatni ulagači, a Energypier se takođe nada doprinosima i ulaganjima od federalne vlade te samog kantona. Instalacija sistema bi se sprovela bez ometanja saobraćaja.

Švajcarci nisu prvi, u Nemačkoj, nedaleko od švajcarske granice na autoputu A81 Hegau-Ost, izgradnja postrojenja za testiranje solarnog krova bi trebalo da počne ove jeseni. Tu će se koristiti delimično prozirni solarni moduli. Iako su oni nešto manje efikasni, vozači neće voziti kroz mračni tunel. Rešenje Energypiera je slično galeriji otvorenoj s obe strane i nudi dvostruko više prirodnog svetla od planiranog sistema u Nemačkoj.

Izvor: Revijahak.hr

Danas objavljeno

BMW ne žuri sa slanjem motora s unutrašnjim sagorevanjem u „penziju“

Vanja A

Pandemija ubrzala uvođenje većeg broja dostavljačkih robota u Kini

Vanja A

Rivian R1T već imao udes

Vanja A

Ostavite komentar