Solarna sonda spremna na put prema Suncu, biće lansirana večeras - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Solarna sonda spremna na put prema Suncu, biće lansirana večeras

Nova svemirska letjelica koju su zajedno izgradile američke i evropske agencije za istraživanje svemira, spremna je na put prema Suncu kako bi zabilježili pogled na njegova dva pola. Ovo će pomoći istraživačima da razumiju kako ogromna magnetna energija Sunca utiče na Zemlju.

Svemirska letjelica Solar Orbiter uzletjeće iz Floride u nedjelju u 23 sata po lokalnom vremenu i samostalno će otvoriti niz solarnih panela i antena, prije nego nastavi put ka Suncu. Misija će trajati deset godina i zahvaljujući njoj biće mapirani poalrni regioni zvijezde, piše VOA.

Mapiranje sunčevih stubova moglo bi naučnicima omogućiti da prvi put posmatraju koncentrisane izvore solarnih vjetrova, mlaz plazme i čestica koje zrače spolja i održavaju zaštitni vanjski balon Sunčevog sistema.

U letjelici se nalazi 10 instrumenata, među kojima je i šest teleskopa. Smješteni su iza toplotnog zaštitnika koji može podnijeti temperaturu od 538 stepeni. Koristeći gravitacijsku pomoć sa Zemlje i Venere, orbiter će se približiti Suncu i na kraju će se sinkronizovati sa njegovom rotacijom.

Svakih 25 dana, kada sonda dosegne najbližu tačku, otvorit će se mali prozori na površini toplotnog štita kako bi instrumenti snimili i istražili kako se površina Sunca s vremenom mijenja.

Cilj misije je da informira NASA-u kako da zaštiti svoje astronaute od radijacije (koja uzrokuje oštećenje DNK i gena), a naučnici će naučiti kako svemirske vremenske prilike izazivaju oštećenja na satelitima i elektronici na i oko Zemlje.

Ova sonda približit će se Suncu bliže nego bilo koja druga letjelica.

 
Izvor. Klix/VOA

Danas objavljeno

GTA V sada prodat u više od 165 miliona primjeraka

Vanja A

Apple će morati da pređe na USB C, što ne mora da bude loša stvar

Vanja A

Mediatek predstavio jeftini gejmerski čipset – Helio G99

Vanja A

Ostavite komentar