14. Jula 2022.

Šokantno otkriće: Pronašli 17,5 tona ljudskog pepela na mjestu koncentracionog logora

Big Portal

Oko 17,5 tona ljudskog pepela otkriveno je i iskopano u blizini bivšeg nacističkog koncentracionog logora u Poljskoj, objavio je u danas Poljski institut za nacionalno sećanje (IPN), koji istražuje nacističke i komunističke zločine.

Ostaci su iskopani u Ilvo Osadi, blizu mesta bivšeg koncentracionog logora Đaldovo (Soldau na nemačkom), oko 150 kilometara severno od Varšave, koji je podignut za vreme nacističke okupacije Poljske u Drugom svetskom ratu.

Od invazije na Poljsku u septembru 1939., logor Soldau služio je nacistima kao mjesto tranzita, zatvaranja i istrebljenja političkih protivnika, a posebno Jevreja.

Neki procenjuju na 30.000 broj zatvorenika ubijenih u tom logoru, ali ga dosad istorijski izvori nisu sa sigurnošću uspeli da potvrde.

Otkriće te lokacije “omogućuje da se potvrdi da je najmanje 8000 ljudi tamo skončalo”, rekao je Tomaz Jankovski, tužitelj IPN-a.

Broj je procenjen prema težini pronađenog pepela.

Godine 1944. jevrejski zatvorenici bili su naterani da ekshumiraju tela ubijenih i da ih zapale, kako bi se uništili tragovi nacističkih zločina.

“Moći ćemo obaviti DNK analize koje će nam omogućiti da saznamo više o identitetima žrtava” slično kao što je provedeno u bivšim logorima Sobibor i Treblinka, rekao je Andrej Osovski, naučnik za područje genetike s Medicinskog fakulteta Pomorja.

Izvor:Dnevnik.hr
EPA/EFE/MARCIN OBARA

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare