ŠOKANTNI REZULTATI PISA TESTIRANJA: Svaki drugi tinejdžer u BiH FUNKCIONALNO NEPISMEN - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

ŠOKANTNI REZULTATI PISA TESTIRANJA: Svaki drugi tinejdžer u BiH FUNKCIONALNO NEPISMEN

Svaki drugi petanestogodišnji učenik u BiH je funkcionalno nepismen, pokazali su rezulatati PISA testiranja, najrespektabilnije provjere učeničkih znanja i efikasnosti obrazovnog sistema u svijetu.

Žanta Džumhur, nacionalna kordinatorka za PISA tekstiranje u BiH, precizirala je da su đaci u BiH, kao i u 79 drugih zemalja, u organizaciji OECD, polagali testove iz matematičke i čitalačke pismenosti, te pismenosti za razumijevanje prirodnih nauka, te da su rezlatati u BiH najlošiji u regionu.

Koliko BiH zaostaje u odnosnu na OECD prosjek svjedoči podatak, da je, na primjer, u matematici u zemljama OECD u prosjeku 11 odsto đaka postiglo vrhunaske rezultate, dok je u BiH takvih svega 0,8 odsto testiranih.

– Ovi rezultati su za nekog očekivani, za nekog šokantni, ali u svakom slučaju oni ukazuju da su nam neophodni zančajni koraci ka poboljšanju obrazovanja – rekla je Džumhurova.

U Sarajevu je u toku prezentacija preporuka OECD za napredak BiH u obrazovanju, a te sui preporuke utemeljene na analizi rezultata PISA testiranja.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Kalifornija: Nakon poplava moguća istorijska kiša

M.

Ukrajina iznijela nove zahtjeve Rusiji: “Cirkus”

M.

Sudija donio odluku o braći “Jojke”: Osumnjičeni za teško ubistvo porodice Đokić

M.

Ostavite komentar